Ъ: Глибоке занурення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Глибоке занурення

Валюта
2917
Влада Білорусі офіційно девальвувала національну валюту відразу на 56%. Таке стрімке знецінення має посилити конкурентоспроможність білоруських продуктів харчування і споживчих товарів на українському ринку. Проте українські виробники не побоюються посилювання цінової конкуренції, оскільки білоруські підприємства через подорожчання імпорту незабаром зіткнуться зі збільшенням собівартості продукції.
Національний банк Республіки Білорусь (НББ) раптово обвалив національну валюту. На сьогодні офіційний курс встановлений розміром 4930 білоруських рублів/$. Ще вчора центробанк оцінював долар в 3155 рублів, значить, за добу білоруська валюта девальвувала на 56,2%. Відразу після появи першої неофіційної інформації про такому різкому обвалі білоруських "зайчиків" сайт регулятора став недоступний через наплив відвідувачів. По відношенню до євро білоруська валюта втратила 53,1%, до 6914,82 білоруських рублів, до російського рубля - 53,9%, до 173,95 рублів.
Гостра валютна криза виникла в Білорусі на початку 2011 року. Серед ключових економічних причин - дефіцит платіжного балансу, який за підсумками 2010 року склав 16% ВВП, і скорочення золотовалютних резервів на 37%. Ситуацію посилила заява МВФ від 31 березня про необхідність проведення "справжньої девальвації", без якої неможливо зупинити різке скорочення валютних резервів Нацбанку. Населення пам'ятало, як з 2 січня 2009 року також "за рекомендацією МВФ" НББ без попередження опустив курс на 20% - c 2200 до 2650 білоруських рублів/$.
Побоюючись девальвації, населення почало ажіотажне скуповування іноземної валюти, з'явився чорний ринок обміну валют. Прагнучи погасити паніку, білоруська влада зобов'язала експортерів продавати 30% валютної виручки за офіційним курсом, запровадила низку обмежень на купівлю валюти і почала переговори про отримання $3 млрд зі стабілізаційного фонду ЄврАзЕС.
Однак межа девальвації ще не досягнута. Після зняття НББ заборони на продаж валюти на міжбанківському ринку за курсом, що перевищує 4,5 тис. рублів/$, до 20 травня курс виріс до рекордного рівня в 9 тис. рублів/$. Проте до вчорашнього дня курс знизився до 6,5 тис. рублів/$. Білоруські банки у разі повного погашення валютних кредитів розраховують на платежі по 6-6,5 тис. рублів/$. Це більш ніж удвічі більше, ніж курс на початок року (3 тисячі рублів), і зберігає можливість ще однієї, меншої хвилі офіційної девальвації - на 32%.
Економісти попереджають, що після такої девальвації білоруські товари стали більш конкурентоспроможними за ціною і можуть істотно збільшити присутність на українському ринку. "Безумовно, 50-відсоткова девальвація дає дуже сильне посилення конкурентоспроможності білоруських товарів. У тих секторах, де білоруський імпорт сильний, - побутові товари та продукти харчування - можливе значне збільшення імпорту й витіснення українських виробників", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Втім, ці зміни не будуть глобальними, оскільки Білорусь займає невелику частку в структурі українського імпорту. За даними Держстату, в 2010 році в Україну було ввезено білоруських товарів на $2,56 млрд, що склало 4,2% від загального імпорту товарів.
Українські виробники поки що не вірять у можливість посилення цінової конкуренції. "Білоруські молочні товари були представлені на українському ринку і раніше, однак у період валютної кризи вони не показували тенденції до зниження ціни", - говорить директор з маркетингу компанії "Юнімілк-Україна" Максим Кучко. Ймовірно, що додаткову маржу отримають імпортери, які не захочуть знижувати ціни. "Ми допускаємо збільшення імпорту з Білорусі продукції легкої промисловості, однак таке зростання найбільше загрожує позиціям третіх країн - Китаю і Туреччини, ніж українським виробникам", - відзначає голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентина Ізовіт. "Швидше за все будуть спроби демпінгового продажу вже вироблених товарів. Однак у Білорусі зростає і собівартість виробництва через імпорт, а значить, конкурентна перевага білоруських товарів буде недовговічною", - впевнена керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас