Ъ: "Нафтогаз" не піде в розвідку один — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: "Нафтогаз" не піде в розвідку один

Енергетика
334
"Нафтогаз" обговорює з турецькою держкомпанією ТРАО спільну розвідку нафти і газу на шельфі Чорного моря. У Міненерго кажуть, що з ТРАО може бути створено СП, і чекають, що ця співпраця дозволить Україні у майбутньому увійти в проект газопроводу Nabucco. Але ТРАО не є сильним добувачем, тому СП з нею для "Нафтогазу" не дуже вигідно, вважають експерти.
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін та заступник генерального директора Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) Бесім Шишман минулого тижня обговорили можливість співробітництва компаній у розробці Чорноморського шельфу, повідомили вчора в НАК. Сторони можуть стати партнерами у пошуково-розвідувальних роботах і видобутку вуглеводнів на глибоководному шельфі, а також у будівництві підземних сховищ газу в Туреччині. Крім того, компанії обговорили можливість поставок скрапленого газу в Україну. "За підсумками зустрічі сторони вирішили найближчим часом підписати угоду про співпрацю", - повідомили в НАК. У ТРАО факт переговорів підтвердили, але коментувати їх хід не стали.
TPAO - державна нафтогазова корпорація Туреччини, створена в 1954 році. Компанія видобуває щорічно 12,5 млн т вуглеводнів нафтового еквівалента. Більшу їх частину - на азербайджанських родовищах Шах-Деніз і блоці родовищ Азері-Чираг-Гюнешлі, де ТРАО володіє міноритарною часткою. У Чорному морі компанія веде видобуток нафти і газу з бразильською Petrobras і американською ExxonMobil.
У Міненерго переговори не коментують. Але високопоставлене джерело в міністерстві розповіло, що в планах України - створення спільного підприємства з ТРАО з видобутку нафти і газу. "У ТРАО є досвід роботи на Каспійському шельфі і вільні фінансові кошти, - говорить співрозмовник.- А головне, бізнес цієї компанії і "Нафтогазу" можна порівняти, тому СП може бути створене на паритетних засадах". Раніше інтерес до розробки Чорноморського шельфу виявляли також "Газпром", ExxonMobil і Shell.
У СП є і геополітичні вигоди - перспектива будівництва через територію Туреччини газопроводу Nabucco. Джерело в міністерстві нагадує, що в червні минулого року міністр палива і енергетики Юрій Бойко запропонував Євросоюзу і Анкарі включити Україну в майбутній проект з правом отримання частини середньоазійського газу, що транспортується по Nabucco. "Робота з ТРАО дозволить Україні у майбутньому претендувати на протекцію Туреччини при розгляді питання про включення нас у цей проект", - розраховують в Міненерго.
Аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн впевнений, що з точки зору видобутку вуглеводнів СП з ТРАО для "Нафтогазу" не дуже вигідно. "Турецька компанія скрізь працює у партнерстві саме тому, що не має необхідного досвіду видобутку нафти і газу на шельфі. В азербайджанських родовищах у неї всього 6%, і там видобуток забезпечує Вritish Рetroleum", - відзначає пан Шеїн. Виходячи з фінансових показників ТРАО, значних вливань з її сторони також очікувати не доводиться, підкреслює член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ): "Одна бурова установка для роботи на шельфі обходиться в $25 млн. Таких вільних грошей у ТРАО швидше за все немає".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас