Концесія перед приватизацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Концесія перед приватизацією

Енергетика
1056
Уряд призупинив приватизацію вугільних підприємств. Міністерство енергетики та вугільної промисловості підготувало проект закону щодо оптимізації питань здачі шахт в оренду і планує подати його на розгляд уряду. Рішення Міненерговугілля почекати з приватизацією вугільних шахт і передати їх в концесію з подальшим правом на приватизацію експерти вважають раціональним.
11 травня Міненерговугілля подало на розгляд Кабінету міністрів України проект закону про врегулювання всіх питань, пов'язаних з передачею державних шахт в оренду. "Він (проект закону) дозволить нам в подальшому більш ефективно вирішувати питання, пов'язані з приватизацією шахт", - повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха. При цьому, зазначив В. Макуха, наразі приватизаційний процес державних вугледобувних підприємств у країні призупинений. "Поки що будь-яких дій з приватизації у нас сьогодні не намічено", - сказав В. Макуха.
Слід зазначити, що раніше експерти висловлювали думку про те, що концесія державних вугільних підприємств переважає над швидкою приватизацією. Це пояснюється тим, що велика частина держпідприємств вугільної галузі сьогодні не готова до приватизації - щоб підвищити їх привабливість і виручити максимальний обсяг фінансових коштів, необхідні великі фінансові вливання в їх модернізацію. Однак у держави зараз немає необхідних коштів. Тому експерти прогнозували, що приватизація вугільних підприємств буде важкою, аж до провалу програми.
Щонайменше, держава у разі продажу вугільних шахт без проведення модернізації втратить великий обсяг фінансових коштів - підприємства можуть бути продані за заниженою ціною. Тому нове керівництво вугільної промисловості переглянуло програму своїх попередників і вирішило не поспішати з приватизацією. Зокрема, було вирішено віддати ряд вугільних шахт в оренду. Це дозволить контролювати вугільні підприємства, а орендарі отримають право на подальшу приватизацію шахт.
Разом з тим, в період оренди держава і приватники спільними зусиллями проведуть на підприємствах програму модернізації. Таким чином, з часом приватники гарантовано отримують право на приватизацію активу, а держава - гарантованого покупця. Як раніше заявив Президент Віктор Янукович, вже визначені 90% інвесторів, за якими закріплені шахти і які працюють з трудовими колективами вугільних підприємств.
Ймовірно, це і є та економічна модель, про побудову якої раніше говорив міністр Юрій Бойко. Метою моделі, за його словами, є виведення вугільних підприємств на роботу без бюджетного фінансування. При цьому частина підприємств буде ліквідована. Вже до кінця року міністерство планує ліквідувати 22 підприємства вугільної промисловості. За словами першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Поповича, ліківідації підлягають шахти Донецької та Луганської областей: 12 - у Донецькій області та 10 - у Луганській.
Щоб залучити приватний сектор до оренди вугільних підприємств та подальшої приватизації промислових об'єктів вугільної галузі, Міненерго має намір підняти ціни на вугілля до рівня світових. Таким чином, міністерство підвищить рентабельність шахт, а відповідно, і їх привабливість. Подібну акцію планується реалізувати до вересня поточного року, в результаті вітчизняне вугілля буде коштувати близько 100 дол./тонн. Більше того, уряд планує перевести вітчизняні котельні на вугільне паливо через зростання цін на газ.
Даним нововведенням Кабмін вбиває двох зайців: знижує залежність від дорогого імпортного газу, переходячи на більш дешеве вугілля, і збільшує зростання попиту і видобутку вугілля. "Подальша наша задача - забезпечити таку собівартість вугілля, щоб увійти в біржову вартість. Інакше, якщо і далі піднімати ціну, то буде вигідніше везти вугілля з Південної Африки", - зазначив Ю. Бойко.
Тим часом ряд вугільних підприємств уже звернулися до Міненерговугілля з проханням провести відкриті конкурси із залучення інвестора на умовах довгострокового договору про державно-приватне партнерство. Зокрема, ще в лютому про це попросили Свердловантрацит і Ровенькиантрацит. Вони входять до п'ятірки найбільших підприємств країни за обсягами видобутку вугілля і за цим показником є ​​найбільшими державними підприємствами.
Так, в 2010 році обсяг видобутку вугілля ДП "Свердловантрацит" склав 6 млн 375 тис. 950 тонн (на 735,950 тис. тонн більше плану і на 558,310 тис. тонн більше, ніж у 2009). За підсумками року видобуток вугілля ДП "Свердловантрацит" очікується на рівні 6 млн 612 тис. тонн. У 2010 обсяг видобутку вугілля ДП "Ровенькиантрацит" склав 6 млн 033 тис. 6 тонн (на 1 млн 386 тис. 6 тонн більше плану і на 1 млн 087 тис. 717 тонн більше, ніж у 2009).
Слід нагадати, що в липні минулого року Донбаська паливно-енергетична компанія (ДТЕК) отримала доступ до видобутку вугілля антрацитових марок для забезпечення своїх енергогенеруючих підприємств, підписавши інвестиційні договори про вкладення 500 млн грн. в Ровенькиантрацит і Свердловантрацит. Згідно з угодою до кінця минулого року ДТЕК повинна була направити до ДП "Свердловантрацит" 200 млн грн., а в ДП "Ровенькиантрацит" - 300 млн грн. в рамках проектів з технічного переоснащення, модернізації та розвитку з застосуванням механізму державно-приватного партнерства.
Міненерговугілля і цього разу пристало на пропозицію вугільним підприємствам: Фонд держмайна оголосив конкурс з оцінки цілісних майнових комплексів цих підприємств з метою подальшої передачі їх в концесію. Згідно з повідомленням Фонду на розгляд братимуться пропозиції щодо виконання оціночних робіт вартістю до 100 тис. грн. Конкурс з відбору оцінювача відбудеться 25 травня, пропозиції приймаються до 19 травня поточного року.
Балансова залишкова вартість основних активів ДП ​​"Свердловантрацит" на 1 квітня 2011 р. становила 1 млрд 343,853 млн грн., нематеріальних активів - 9,671 млн грн., об'єктів незавершеного будівництва - 139,128 млн грн., площа земельних ділянок підприємства - 1,136 тис. га. Балансова залишкова вартість основних активів ДП ​​"Ровенькиантрацит" на 1 квітня 2011 р. становила 1 млрд 817,262 млн грн., нематеріальних активів - 1,732 млн грн., об'єктів незавершеного будівництва - 362,091 млн грн., площа земельних ділянок - 1,152 тис. га.
ФДМУ пропонує інвесторам укласти договори з підприємствами на 5 років з можливістю продовження. Передбачається, що основна частина фінансування буде спрямована на капітальне будівництво, очисне й прохідницьке обладнання.
Основними зобов'язаннями орендаря за умовами концесійного договору стане забезпечення збільшення обсягу видобутку вугілля та виробництва вугільної продукції, підвищення рівня продуктивності праці робітників, збереження існуючих на момент укладання концесійного договору соціальних гарантій та внесення інвестицій. Крім цього, інвестор також буде зобов'язаний зберегти існуючі на момент укладення концесійного договору соціальні гарантії, надати належні послуги в житлово-експлуатаційної сфері та використання об'єктів соціально-культурного призначення. Також в обов'язках прописана і зайнятість працівників, які на момент укладення концесійного договору перебувають у трудових відносинах з підприємствами.
Експерти відзначають, що зважаючи на досить великих обсягів видобутку підприємств Міненерговугілля з легкістю знайде інвестора для Свердловантрациту і Ровенькиантрациту. Крім цього, до кінця року в концесію будуть віддані ще ряд підприємств. Цьому, в першу чергу, буде сприяти підвищення попиту на вугілля в країні у зв'язку з переходом котелень країни на вугільне паливо.
На думку експертів, ініціативи щодо переходу вітчизняних підприємств на вугільне паливо і підвищення цін на вітчизняне вугілля будуть найбільш ефективними заходами з реанімації вугільної галузі. Завдяки їм вітчизняні шахти дійсно можуть отримати стратегічних інвесторів, успішно виконати модернізацію потужностей, підвищити видобуток вугілля і вийти на рівень роботи, за якого підприємства не будуть мати потребу в бюджетних дотаціях.
Галина Поляниця
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас