Греція планує зниження бюджетних витрат на 28 млрд євро і приватизацію на 50 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція планує зниження бюджетних витрат на 28 млрд євро і приватизацію на 50 млрд євро

Казна та Політика
291
Уряд Греції в понеділок обговорив програму зниження бюджетних витрат на 28 млрд євро і приватизації на 50 млрд євро, повідомляє РБК daily. Даний пакет заходів, який має бути затверджений парламентом на початку червня, необхідний для отримання чергового траншу допомоги від Євросоюзу і МВФ. Прем'єр Йоргос Папандреу залякав колег по зоні євро, що відмова у виділенні коштів буде коштувати країні банкрутства.
Розмір чергового траншу складає всього 12 млрд євро, але якщо в липні Афіни не отримають його, це "з великою часткою ймовірності буде означати національний дефолт", - попередив Й. Папандреу в інтерв'ю афінській недільній газеті Ethnos. Міжнародні кредитори, однак, поки не поспішають надавати Афінам обіцяні кошти, намагаючись добитися від них додаткового скорочення витрат.
Передбачається, що заощадити Греції вдасться за рахунок додаткового скорочення зарплат бюджетників, а також підвищення низки податків.
Вчора грецький уряд оголосив, що приступає до обіцяної програми приватизації державної власності. Вона стартує з "негайного" продажу державного телекомунікаційного холдингу ОТЕ і двох портів - у Піреї біля Афін і в Салоніках. На другому етапі мають бути продані держпакети акцій енергетичної компанії PPC, водопровідної компанії EYDAP і Hellenic Postbank.
Однак кредитори ЄС все ще незадоволені Афінами, які вчора офіційно визнали, що в січні-квітні не змогли виконати план зі скорочення витрат. Греція "повинна зробити більше, ніж за минулі 12 місяців", заявила міністр фінансів Франції Крістін Лагард. Голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер вимагає, щоб країна "нарешті виявила серйозне ставлення до справи". На його думку, до 2015 року Греція може виручити набагато більше запланованих 50 млрд євро від продажу свого майна.
Аналітики вважають, що Греція зуміє отримати необхідні кошти. "Дефолт Греції зараз не потрібен нікому, тому Афіни обов'язково отримають обіцяні 12 млрд євро. Швидше за все, Греція і представники ЄС і МВФ будуть до кінця вести дискусію щодо успіхів уряду в боротьбі з витратами, а кошти у підсумку будуть виділені в останній момент" , - пояснив РБК daily аналітик EIU Чарльз Дженкінс.
Згідно з прогнозами Commerzbank, вже в найближчі кілька тижнів ЄС і МВФ будуть змушені сформувати для Греції новий пакет допомоги обсягом 50-60 млрд євро, щоб забезпечити її фінансування до 2013 року, коли в зоні євро вже на постійній основі запрацює механізм з підтримки проблемних країн. До речі, саме тоді і варто чекати на реструктуризацію грецького боргу, впевнений Ч. Дженкінс. З цією думкою згодні і в латвійському Rietumu Banka. "Борги країни настільки великі, що жодні екстрені заходи не допоможуть. На реструктуризацію варто очікувати в 2012-2013 році.
Зараз в ЄЦБ не готові йти на такий ризик - це загроза стабільності всієї системи. Існує кілька варіантів того, як це можна зробити: продовження строку погашення облігацій, урізання купонів або самого номіналу паперів, причому в хід може піти комбінація цих заходів. У кращому випадку інвестори можуть навіть залишитися при своїх грошах, тому що зниження ризиків призведе до скорочення прибутковості, а отже, вартість паперів зросте", - заявив РБК daily керівник клієнтськими активами Rietumu Banka Роман Попов.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас