У квітні з Росії посилився відтік капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У квітні з Росії посилився відтік капіталу

Казна та Політика
299
Чистий відплив капіталу з РФ в квітні, за попередньою оцінкою Банку Росії, склав 7,8 млрд доларів, повідомив перший заступник голови ЦБ Геннадій Мелік’ян журналістам. Це означає, що всупереч прогнозам регулятора, відтік капіталу з країни в минулому місяці лише прискорився, передає агентство "Фінмаркет".
Агентство нагадує, що перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв раніше розповідав, що сподівається на припинення відтоку капіталу вже в квітні. За оцінкою ЦБ, чистий відтік капіталу за перший квартал склав 21,3 млрд доларів (у порівнянні з 14,7 млрд за аналогічний період минулого року). У березні цей показник був на рівні 6,2 млрд доларів, розповів Мелік’ян.
"Я думаю, що причина відтоку капіталу, і вона відома, це, прямо скажемо, не дуже хороший інвестиційний клімат в Росії", - говорив у квітні голова Центробанку Сергій Ігнатьєв, виступаючи в Держдумі. Капітал з Росії, можливо, йде через те, що деякі інвестори не вірять в зміцнення рубля, вважає він.
Значний відтік капіталу тримається вже півроку, в четвертому кварталі 2010 року він склав 21,5 млрд доларів, а в цілому за 2010 рік відтік капіталу досяг 35,3 млрд доларів.
"Мені важко зрозуміти, чому відтік такий великий і відбувається такий тривалий час. Швидше за все, це ненормально, і ситуація має нормалізуватися", - відзначав Ігнатьєв і обіцяв відновлення притоку капіталу або близькі до нуля показники в решту місяців року.
Мінекономрозвитку також чекало відновлення притоку капіталу, пояснюючи негативні результати початку року погашенням заборгованості нефінансового корпоративного сектора. "Ми розраховуємо на те, що відтік капіталу, який був у першому кварталі, далі буде практично повністю компенсований притоком і по року буде біля нуля або навіть невеликий плюс", - говорив заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач.
В подальші роки, за прогнозами міністерства, буде притік капіталу приблизно по 10 млрд доларів на рік, який досягне 30 млрд в 2014 році.
Тим часом поки відтік капіталу продовжується. Крім того, останнім часом посилилося виведення коштів західних інвесторів, що вкладають гроші в Росію. Згідно з останніми даними Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), за тиждень з 12 по 18 травня відтік капіталу з фондів, що інвестують в акції РФ і країн СНД, досяг рекордних 353 млн доларів (тижнем раніше відтік склав 71 млн доларів).
За останній тиждень відтік капіталу з російських фондів був максимальним з 2006 року. Як пояснюють аналітики, причиною втечі коштів з фондів, орієнтованих на Росію, могло стати зниження цін на нафту на світовому ринку останнім часом, тоді як саме ціни на сировину служать для інвесторів основним чинником при вкладенні грошей в економіку Росії.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас