Нацбанк Білорусії девальвував нацвалюту на 55% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусії девальвував нацвалюту на 55%

Валюта
881
Національний банк Білорусії встановив офіційний обмінний курс на 24 травня на рівні 4930 білоруських рублів за долар. Про це повідомляється в прес-релізі Нацбанку, передає РБК.
Офіційний курс білоруського рубля до долара США з 24 травня 2011 р. встановлений Національним банком на рівні 4930 за 1 дол. Курс білоруського рубля до євро встановлений на рівні 6914,82 за 1 євро, російського рубля - 173,95 за 1 російський рубль. Таким чином, зниження курсу національної валюти відносно 31 грудня 2010 р. склало 71,62%, до попереднього дня (до 23 травня ц.р.) - 54,42%.
Також, Національний банк Білорусії знов встановив граничні значення обмінних курсів, за якими може здійснюватися купівля-продаж і конверсія іноземної валюти на позабіржовому ринку і ринку готівкової іноземної валюти. З 24 травня 2011 р. вони не можуть відрізнятися більш ніж на 2% в в той чи інший бік від офіційного курсу білоруського рубля, встановленого Національним банком (при конверсії - від крос-курсу, розрахованого на основі офіційних курсів білоруського рубля до відповідних валют).
Як відзначають експерти, дані рівні одноразової девальвації офіційного курсу є безпрецедентними за останні 10 років. У січні 2009 р. НБ здійснив одноразову девальвацію, понизивши обмінний курс на 20%, що було попередньою умовою МВФ для надання кредиту в умовах фінансово-економічної кризи.
Відзначимо, Білорусія потрапила в скрутне становище на початку цього року. Соціально орієнтована політика Олександра Лукашенка і його передвиборні обіцянки лягли непосильним тягарем на бюджет. Ситуація з платіжним балансом неухильно погіршувалася, а валютний ажіотаж знекровив золотовалютні резерви Національного банку країни.
Зрештою влада була змушена вжити заходів, спрямованих на стабілізацію валютного курсу. Після скасування обмежень на встановлення курсу рубля на міжбанку і на ринку готівкової валюти, в країні з'явилося відразу декілька курсів білоруського рубля. Так, офіційний курс на сьогоднішній день становить близько 3000 руб./дол., у обмінниках один долар можна купити за 4000-4500 руб., на міжбанку рубль торгується в коридорі 6000-6500 руб./дол., а ось білоруські імпортери вже не перший тиждень працюють за курсом близько 8000 рублів за долар.
В даний час країна чекає на кредитну підтримку з Антикризового фонду ЄврАзЕС у розмірі 3 млрд дол. Проте експерти не раз відзначали, що цих коштів буде недостатньо, аби стабілізувати валютний ринок країни. Схоже, визнала цей факт і влада Білорусії. Прем'єр-міністр країни Михайло Мясникович ще в кінці минулого тижня відзначив, що кредит ЄврАзЕС - "це не ті кошти, які можуть стабілізувати ситуацію на валютному ринку". "Для цього необхідні серйозні власні рішення, які ми прийматимемо разом з Нацбанком буквально в понеділок-вівторок (23-24 травня)", - повідомив прем'єр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас