Азаров: Для України важливо укласти угоди про ЗВТ з ЄС і СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Для України важливо укласти угоди про ЗВТ з ЄС і СНД

Казна та Політика
452
Прем'єр-міністр України Микола Азаров наголошує на важливості укладення угод про зону вільної торгівлі (ЗВТ) і з Європейським Союзом, і з Білоруссю, Росією, Казахстаном. Про це глава українського уряду заявив під час зустрічі з екс-Президентом Польщі, головою Наглядової Ради YES Александром Кваснєвським, повідомляє прес-служба уряду.
"Для нас укладення угоди про зону вільної торгівлі з ЄС і угоди про зону вільної торгівлі з Митним союзом в особі Білорусі, Росії, Казахстану, - є життєво важливим. Це реально", - підкреслив Азаров, додавши, що для України співпраця важлива і зі Сходом, і Заходом, оскільки товарооборот з Росією складає 30%, і з ЄС також майже 30%.
"Україна опинилася у цікавій ситуації. Якщо географічно подивитися: зі Сходу ми оточені Митним союзом у складі Білорусі, Росії, Казахстану, із Заходу - Європейським Союзом, який також є Митним союзом. І так Україна знаходиться в кільці між двома митними союзами. Ось така наша специфіка", - зазначив Азаров.
Нагадаємо, ВР рекомендувала Кабміну продовжити активну роботу щодо ЗСТ між Україною та ЄС, а також щодо укладення та подальшої імплементації нового Договору про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД на принципах і умовах Світової організації торгівлі з неухильним забезпеченням національних інтересів України.
За словами заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка, ухваленням цієї постанови парламент поставив крапку в дискусії про вступ України до Митного союзу.
20 травня ц.р. закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що Україна не збирається знижувати темпи переговорів з Європейським Союзом. "Будемо докладати максимальних зусиль, щоб черговий саміт Україна-ЄС, який відбудеться у грудні став не просто успішним, а історичним", - додав Грищенко.
Нагадаємо, 10 травня президент Європейського парламенту Єжи Бузек під час зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином висловив думку, що до кінця ц.р. буде отримано позитивний результат "хоча б у плані підписання угоди про асоціацію".
Бузек також висловив задоволення активізацією співробітництва України з Євросоюзом, зокрема, у питаннях лібералізації візового режиму, а також переговорного процесу з підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі.
При цьому глава Європарламенту високо оцінив розуміння владою України необхідності узгодження дій на шляху інтеграції в європейські структури.
Разом з тим, зазначив він, виникає питання про можливість приєднання України до Митного союзу.
Раніше, 13 квітня Янукович у ході зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом України.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас