ГПУ складе відповідальність за безпорядки 9 травня у Львові на місцеву владу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ складе відповідальність за безпорядки 9 травня у Львові на місцеву владу

Казна та Політика
196
Генеральна прокуратура України (ГПУ) складе відповідальність за безпорядки 9 травня у Львові на місцеву владу. Про це заявив заступник генпрокурора Віктор Войцишен на прес-конференції, коментуючи результати перевірки органами прокуратури подій 9 травня, передає кореспондент РБК-Україна.
Войцишен відзначив, що ГПУ не має претензій до політичних сил, які брали участь в інциденті, і до відповідальності притягнені лише ті особи, в діях яких є склад злочину або правопорушення.
Також Войцишен сказав, що за публічну демонстрацію червоного прапора у Львові не передбачено адміністративного покарання. Він пояснив, що до 9 травня в органи прокуратури не надійшло жодного акту про невиконання рішення суду щодо заборони будь-яких масових акцій цього дня. Також Войцишен додав, що дії міліції, зокрема УБОЗ, були законними і правомірними.
Заступник генпрокурора розповів, що були встановлені особи, які 9 травня розвернули червоний прапор, їх 23 людини - з 5 регіонів України. За результатами дослідчих дій стосовно інциденту 9 травня було порушено 5 кримінальних справ, значна кількість осіб були допитані як свідки (500 осіб), проте двоє свідків відмовилися прийти добровільно на допит. Стосовно них порушені кримінальні справи.
Войцишен також відзначив, що 12 осіб після даного інциденту звернулися в лікарню. Крім того, В.Войцишен сказав, що місцева влада самоусунулася від врегулювання конфліктів, і додав, що на наступних акціях у Львові місцева влада мусить докласти зусиль для врегулювання конфліктів, а в разі потреби звернутися по допомогу.
13 травня повідомлялося, що Президент України Віктор Янукович прийме рішення про звільнення губернатора Львівської ОДА Михайла Цимбалюка після закінчення роботи відповідної комісії. "Треба пошукати мудрі рішення. Працює комісія. Те, що він не допустив зіткнення у себе в кабінеті, якби це сталося і було б порушення законів. Вже сьогодні хтось був би за ґратами... Мабуть, це його заслуга, але він ясно не повинен був допустити цього (зіткнення у Львові 9 травня), це його велика провина... Тому я розберуся до кінця, як тільки ми отримаємо висновки комісії (створеної Президентом з розслідування інциденту)", - сказав Янукович.
Відзначимо, 11 травня ц.р. ГПУ створила робочу групу для вивчення обставин подій 9 травня.
Нагадаємо, 10 травня голова Львівської облдержадміністрації М.Цимбалюк написав заяву про відставку. М.Цимбалюк відзначив, що не тримається за крісло, і не вважає себе винним в інциденті у Львові 9 травня ц.р. Він також відзначив, що з'ясовуватиме, чому так сталося, і карати винних. Також голова ОДА заявив, що провокацію влаштували МВС і СБУ.
9 травня у Львові між прибічниками і противниками святкування Дня Перемоги сталося зіткнення. Згідно з повідомленням, прибічники ВО "Свобода" під час проходження по вул. Личаківській зіткнулися з групою з приблизно 20 осіб з георгіївськими стрічками.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас