Експерти: Вартість нафти не опуститься нижче 100 дол./бар. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вартість нафти не опуститься нижче 100 дол./бар.

Енергетика
314
Потенціал нестабільності в нафтовидобувних країнах зараз ще зберігається і може ще вплинути на ціни найближчим часом. В той же час в довгостроковій перспективі головну роль знову відіграватимуть звичні всім макроекономічні чинники, вважають експерти. А вартість нафти навряд чи опуститься нижче 100 дол./бар., передає РБК daily.
Зараз нестабільності варто чекати не лише від близькосхідних країн, вважає директор Інституту проблем нафти і газу РАН Анатолій Дмитрієвський. "Вплинути на ціни на нафту може ситуація в Північній Африці і Латинській Америці, зокрема в Колумбії", - прогнозує експерт.
Видобуток нафти Колумбією, третьою за обсягами видобутку в Латинській Америці, в поточному році може досягти 850-900 тис. бар. на добу, тому перебої в постачаннях з цієї країни можуть призвести до істотного зльоту нафтових цін.
Не варто відкидати конфлікт, що продовжується в Лівії. На думку аналітика UBS Костянтина Черепанова, в даний час інтерес учасників ринку до нього стих, проте у будь-який момент він може спалахнути знову. Якщо проблеми врешті не вирішаться, це може і далі рухати ціни на нафту вгору на побоюваннях стабільності постачань, вважає експерт.
При цьому більшість експертів вважають, що геополітична насиченість першого півріччя може обернутися відсутністю значимих подій протягом решти року. На думку аналітика ІК "Трійка Діалог" Валерія Нестерова, при нормальному розвитку подій в другому півріччі ситуація в світі стабілізується і ціни на нафту знизяться. "Цього року вже сталося багато значних подій, що вплинули на динаміку нафтових цін, і тепер мають статися відскік і стабілізація", - вважає експерт.
Якщо глобальні потрясіння підуть на другий план, динаміку цін на нафту знов визначатиме макроекономіка. На думку В.Нестерова, вирішальну роль у визначенні цін відіграватиме динаміка попиту на нафту. При цьому вона зросте не так істотно, як очікувалося. У травні Міжнародне енергетичне агентство понизило прогноз зростання світового попиту на нафту в 2011 р. до 1,5%, проте він як і раніше залишиться високим.
Не можна забувати і про спекулятивні чинники. На думку аналітика UniCredit Securities Артема Кончина, найближчим часом ціни на нафту багато в чому визначатимуться фінансовими потоками. "Зараз інтерес до ризику у інвесторів низький, тому на ринку спостерігається відплив капіталу - він пішов у сировинні активи. Проте ситуація може і змінитися", - коментує експерт.
Інфляційні ризики зараз високі, додає Костянтин Черепанов з UBS. Останнім часом уряди розвинених країн вживали заходів для підтримки економіки, що призвело до зростання грошової пропозиції. Зокрема, програма "Кількісного пом'якшення" в США призвела до сплеску ліквідності, що істотно вплинуло на поведінку економічних агентів. "Виникла загроза інфляції, і інвестори захищаються, вкладаючись в commodities", - пояснює Черепанов. Інфляційна загроза зростає, тому є чекання, що ФРС США і Європейський центральний банк підвищуватимуть ключові відсоткові ставки. Це зробить стримуючий вплив на ринок нафти, і ціни підуть вниз, підсумовує експерт. Проте мало хто з експертів вірить у те, що ціни на нафту знизяться менше 100 дол./бар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас