Швейцарія може не підтримати кандидатуру європейця на пост глави МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія може не підтримати кандидатуру європейця на пост глави МВФ

Казна та Політика
258
Швейцарія може не підтримати кандидатуру європейця на пост директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду. Про це заявив виконавчий директор МВФ Рене Вебер в опублікованому інтерв'ю одній з газет, передає ІТАР-ТАСС.
За словами швейцарця, який буде одним з 24 членів ради директорів голосувати при виборі нового голови фонду, його країна виступить на підтримку найкращого претендента на це важливий міжнародний пост. "Швейцарія не підтримує апріорі європейця, - сказав Вебер. - Для нас досвід, досягнення, вимоги до мандату - підтримка стабільності валют і фінансових відносин - це головне".
Він зазначив, що з урахуванням кризи суверенних боргів в зоні євро, обрання неєвропейця главою МВФ могло б навіть бути кращим. "Навпаки, може виявитися краще, якщо стороння особа вкаже на економічно слабкі точки в єврозоні", - зазначив Вебер.
Наразі фаворитом на пост глави МВФ західні спостерігачі називають кандидатуру міністра фінансів Франції Крістін Лагард, про підтримку якої вже заявили в ряді європейських столиць. Її козирями вважаються бездоганне володіння англійською мовою, а також те, що у разі обрання на пост, вона стала б першою жінкою-керівником МВФ в історії цієї організації.
Водночас, констатують спостерігачі, ускладнити її обрання може можливість відкриття розслідування її ролі в процесі виплати компенсації відомому бізнесменові Бернару Тапі, де вона підозрюється в перевищенні посадових повноважень.
Деякі аналітики говорять також про те, що проти Лагард може несподівано зіграти її французьке громадянство - з тієї точки зору, що протягом 26 з останніх 33 років МВФ керували її співвітчизники. Останнім з них був Домінік Стросс-Кан, який подав у відставку на тлі скандалу з його арештом у Нью-Йорку та звинуваченнями проти нього у злочинах сексуального характеру.
З часів створення МВФ після Другої світової війни всі 10 його керівників були європейцями, серед них четверо - французами. Традиційна, але негласна домовленість про закулісний розподіл найвищих посад у МВФ і Світовому банку між США і Західною Європою передбачає, що МВФ завжди очолює західноєвропеєць, а першим заступником у нього працює американець. У зв'язку з цим у Світовому банку найвищий пост негласно закріплений за США.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас