Казахстан увійде до складу консорціуму компаній, що розробляють родовище Карачаганак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан увійде до складу консорціуму компаній, що розробляють родовище Карачаганак

Енергетика
208
Казахстан увійде до складу консорціуму іноземних нафтових компаній, що розробляють велике нафтогазоконденсатне родовище Карачаганак, і завершить переговори з його акціонерами до кінця року. Про це агентство Reuters повідомив прем'єр-міністр Казахстану Карім Масимов.
Конфлікт довкола проекту Карачаганак, очолюваного BG і Eni, виник в 2009 р. Акціонери оспорювали поставлені їм мита на вивіз нафти, уряд наполягав на протилежному, домагаючись частки в проекті і контролю над фінансуванням третього етапу розробки родовища.
В результаті в 2010 р. позови відкликали, і сторони сіли за стіл переговорів. За словами К.Масимова, переговори з акціонерами закінчаться цього року.
В середу міністр нафти Казахстану Сауат Мінбаєв сказав, що влада заморозить розвиток Карачаганаку, якщо не домовиться з його акціонерами про умови третьої фази проекту.
Карачаганак із запасами 1,2 млрд т нафти і конденсату і понад 1,35 трлн кубометрів газу є одним з найбільших діючих нафтогазоконденсатних родовищ усвіті. На Карачаганаку добувається близько 49% всього газу і 18% всієї нафти в Казахстані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас