ЄБРР підвищив прогноз зростання Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР підвищив прогноз зростання Східної Європи

Казна та Політика
133
Країни Європи і Центральної Азії, що розвиваються, зростатимуть цього року трохи швидше, ніж очікувалося раніше, заявив Європейський банк реконструкції і розвитку, попередивши, що криза єврозони і зростання сировинних цін становить ризик для відновлення.
Економіка регіону повинна зрости в середньому на 4,6 відсотка цього року, тоді як раніше ЄБРР прогнозував зростання на 4,2 відсотка. У 2012 році банк чекає зростання регіону на 4,4 відсотка.
Зростання буде засновано на підвищенні внутрішнього попиту в більшій частині регіону за винятком деяких країн Центральної і Південної Європи. Високі ціни на нафту і газ зіграють на руку Росії і Казахстану, економіка яких, за прогнозом, збільшиться на 4,6 і 7,0 відсотків відповідно.
"Внутрішній попит більшою мірою, ніж експорт, зараз стимулює відновлення, незважаючи на деякі помітні винятки, такі як Болгарія, Хорватія і Угорщина", - йдеться в доповіді ЄБРР.
"Приватне споживання - локомотив зростання в деяких економічно сильних країнах, таких як Туреччина і Польща".
Центральна і Східна Європа сильно постраждали від фінансової кризи. Економіка деяких країн скоротилася на 18 відсотків в 2009 році, почавши відновлюватися минулого року.
ЄБРР назвав два основні ризики для зростання цього року: можливе поширення боргової кризи єврозони і високі ціни на їжу і паливо, які можуть призвести до необхідності підвищувати зарплати і спровокувати внутрішню інфляцію.
За матеріалами:
Maanimo.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас