Авіакомпанії вкрали з бюджету ВР мільйон доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авіакомпанії вкрали з бюджету ВР мільйон доларів

Казна та Політика
436
Авіакомпанії, що обслуговують депутатів Верховної Ради, вкрали з бюджету ВР в 2010 році приблизно 1 млн доларів.
Про це заявив народний депутат Андрій Сенченко (фракція БЮТ), який, за даними розрахунку апарату ВР з авіакомпаніями, налітав в 2010 році на 295 тис. грн. за рахунок бюджету, зробивши 200 перельотів.
Втім, сам депутат не згоден з такими підрахунками: "Та не втомився я настільки, - говорить Сенченко. - Це ж треба було практично за день по два рази в хмари підніматися".
Для підтвердження власної думки, депутат звернувся в ДП "Зал офіційних делегацій" (ДУС) аеропорту Бориспіль. І був здивований: директор державного підприємства Опанасенко офіційно нарахував у нього на 79 польотів менше.
Із цього приводу бютівець Сенченко вже звернувся до Генпрокуратури, МВС, а також до профільного комітету парламенту. Останній, за словами його глави регіонала Володимира Макієнка, проводить своє "глибоке розслідування цієї негарної історії" і також готує матеріали для інформування силовиків.
"Адже якщо я літав 121 раз, то чому ВР заплатила компанії за 200 перельотів? А якщо така ж ситуація і у моїх сусідів по рейтингу? Це ж які гроші з бюджету вирушають?!" - задається питанням Сенченко.
Порівняння даних, отриманих від апарату ВР і ДП "Зал офіційних делегацій", заявляє він, дозволяє стверджувати про існування злочинної схеми розкрадання державних коштів з ВР на користь групи авіакомпаній ВАТ АК "Дніпроавіа" і АТ "Аеросвіт": "Так, в загальній сумі лише за перельоти, які мною не здійснювалися впродовж 2010 року і за яких перераховані бюджетні гроші, було вкрадено 77,6 тис. грн.", - повідомляє депутат.
Продовжуючи коментувати свою позицію, Сенченко передбачив, що схема діє впродовж декількох років і, природно, була застосована не лише по відношенню до нього. "За моїми скромними підрахунками, вони вкрали з бюджету ВР в 2010 році приблизно 1 млн. дол."
В авіакомпаніях же переконані, що вся справа в способі, яким депутати бронюють квитки: "Буває так, що депутати бронюють квитки з одночасною купівлею на декілька рейсів на день, не знаючи, коли він точно полетить. Це все переправляється в „Дніпроавіа“ і компанії виставляє рахунок ВР за фактом куплених квитків. (...) Я не знаю взаємин Сенченка з касами, де він купував квитки. Що сталося в цій ситуації і чому його броню не скасовували (якщо він дзвонив, звичайно) - тема для слідства. І якщо це з'ясовуватиметься через слідчі органи або суд - це абсолютно нормальне явище", - заявив помічник генерального директора компанії "Аеросвіт" Сергій Куций.
Втім, депутат А.Сенченко стверджує, що не все так просто: "Спливли перельоти, де не лише квитки не бронювалися, де я апріорі летіти не міг, оскільки був на семінарі або приймав виборців. У мене є стовідсоткові алібі", - резюмує депутат.
На його думку, подібні махінації виявилися можливими, "з одного боку, внаслідок страхітливої халатності апарату ВР і законодавця, що не описав чітко процедуру і контроль. З іншого, у вправності авіакомпаній, що швидко зметикували, що на хаосі ВР можна добре нагрівати руки".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас