Банкам доведеться позбавитися від "кредитної" залежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам доведеться позбавитися від "кредитної" залежності

Валюта
620
Швидше за все, банкам доведеться вже в нинішньому році активно міняти свої бізнес-моделі і почати активно працювати над розвитком як існуючих, так і нових продуктів і послуг, які могли б розширити їх прибуткову базу і позбавити від "кредитної" залежності.
Таку думку висловив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За словами банкіра, зараз доходи від кредитування у більшості банків складають близько 80% валової виручки, тоді як комісійні доходи і прибуток від супутніх кредитуванню послуг - не більше 20%. При цьому, наприклад, європейські банки з цією проблемою не стикаються, оскільки там доходи від кредитної діяльності не перевищують і 25% валової виручки.
"Висновок очевидний: вітчизняним банкам теж доведеться почати активно працювати над розвитком як існуючих, так і нових продуктів і послуг, які могли б розширити їх прибуткову базу", - упевнений Гриджук.
Зокрема, це можуть бути класичні кредитні лінії, факторинг, акредитиви і гарантії, довірче управління грошима клієнтів (але для цього потрібен спеціальний закон), VIP-банкінг, супровід і здійснення клієнтських операцій з цінними паперами, залучення фінансування і підтримка startup-проектів в малому і середньому бізнесі.
"Причому збільшення кількості супутніх операцій не підвищує ризики банківської системи, оскільки більшість таких послуг виявляються за дорученням і за гроші клієнта", - підкреслює банкір.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас