Спікер вийшов до бар'єру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спікер вийшов до бар'єру

Казна та Політика
955
Вчора голова Верховної ради Володимир Литвин висловився за скасування прохідного бар'єру на парламентських виборах. Спікер вважає несправедливою існуючу практику розподілу голосів партій-аутсайдерів між переможцями виборчої кампанії. На думку експертів, заява спікера пояснюється тим, що шанси його політичної сили потрапити до парламенту наступного скликання надзвичайно малі.
Заяву про доцільність скасування прохідного бар'єру на виборах у Верховну раду Володимир Литвин зробив під час вчорашньої прес-конференції в парламенті. "Я розумію, що сьогодні є 226 голосів для того, щоб виборча система була змішаною. Тому потрібно скасувати прохідний бар'єр. А то виходить, що чим більший рейтинг (партії на виборах), тим більший приз вона отримує", - нарікає спікер. Він підкреслив, що за результатами виборів 2007 року партії-переможці як бонус розділили між собою 30 депутатських мандатів.
Володимир Литвин, який очолює Народну партію, попросив не пов'язувати його заяву із занепокоєнням щодо можливої поразки його політичної сили на парламентських виборах 2012 року. "У нас виходить абсурдна логіка - якщо людина набирає в окрузі, я умовно кажу, 60 тис. голосів, вона стає депутатом. А якщо партія при середній явці набирає 600 тис. голосів, вона не потрапляє до парламенту! А 600 тис. голосів - це одна невелика область! Не подумайте, що я турбуюся про свою партію. Я говорю про загальний підхід", - сказав спікер. Він додав, що є прихильником мажоритарної виборчої системи з висуненням кандидатів від партій.
Варто зазначити, що думка глави парламенту щодо прохідного бар'єру і виборчої системи не збігається з позицією президента Віктора Януковича. Новий закон про вибори народних депутатів, підготовлений робочою групою під керівництвом міністра юстиції Олександра Лавриновича, передбачає змішану систему виборів і збільшення прохідного бар'єру з 3% до 5%. Документ, за словами глави Мін'юсту, має бути внесений до парламенту до кінця липня.
У Верховній раді поки немає єдиної думки з цього питання. Заступник глави фракції Партії регіонів Володимир Зубанов вважає, що чинна виборча система є оптимальною. "Прохідний бар'єр в 3% підвищувати не варто", - сказав депутат. За його словами, "мажоритарна система в чистому вигляді допоможе привести до парламенту людей, які в змозі купити вибори в окрузі". "А скасування прохідного бар'єру або зниження його до 1% призведе до того, що до парламенту зможуть пройти ультрарадикальні політичні сили", - додав Зубанов.
Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що, заперечуючи особисту стурбованість успіхом своєї партії на виборах, Литвин лукавить. На думку політолога, шанси Народної партії потрапити до парламенту наступного скликання надзвичайно малі. "Рейтинг Народної партії знизився до 1%, і шанси на те, що його політична сила здолає навіть 3-відсотковий прохідний бар'єр нікчемні", - заявив експерт. Фесенко відзначив, що Володимиру Литвину не варто наполягати на скасуванні прохідного бар'єру: "У цьому немає сенсу, краще балотуватися по мажоритарці".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас