Кабмін переслідують чутки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін переслідують чутки

Казна та Політика
753
Приводом для прогнозів стало нещодавнє звільнення міністра охорони здоров'я Іллі Ємця. Багато хто вважає його передвісником ротації уряду. Експерти говорять, що заміна окремих гравців потрібна як громовідвід для реакції на непопулярні рішення уряду. У Партії регіонів зовсім недавно заперечували такий сценарій, а тепер "не бачать в цьому нічого страшного". "Влітку буде переформовано уряд. Тому що від самого початку було зрозуміло, що завдання для цього уряду - десь рік-півтора. Зібрати - це одне, а реформувати - інше. Зараз центром розробки реформ є Адміністрація президента і президент", - відзначила депутат Ради від Партії регіонів Інна Богословська.
Хоча практично щодня в ЗМІ прем'єр Микола Азаров і його підлеглі розповідають, що "жити стало веселіше і краще", уряду це, схоже, вже не допоможе. Дмитро Табачник, Сергій Тігіпко, Михайло Єжель, Віктор Тихонов, Микола Азаров вважаються основними кандидатами на прощання з урядом. Втриматися в кріслах на фоні зростання цін на продукти і товари першої необхідності, збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги і зростання незадоволеності владою в суспільстві їм буде складно.
Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що сьогодні в зоні ризику - третина міністрів. Але головне не прізвища і партійна приналежність, а принципи оновлення Кабміну, говорить експерт. "Зараз з'явився новий привід для відставки кабмінівських чиновників. Мовляв, не впоралися з реформами. А маючи досить багато повноважень, президент може "видворяти" з влади незручних людей - під слушним приводом боротьби з їхньою пасивністю", - відзначив експерт.
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький упевнений, що у деяких членів Кабміну є 100%-вий імунітет. "Такі люди, як Андрій Клюєв, Борис Колесников, Юрій Бойко, є ключовими фігурами уряду і Партії регіонів, їх чіпати не будуть", - відзначив Голобуцький.
Народний депутат декількох скликань, громадський діяч Левко Лук’яненко вважає, що, незважаючи на численні заяви про можливу відставку, у прем'єра є всі шанси залишитися на чолі Кабміну. "Хоча позиції Азарова слабіють з кожною відставкою міністра, тому що явно приходять не його люди, у нього є шанс залишитися. Думаю, ним можуть пожертвувати лише в крайньому випадку. Тим більше, Янукович і Азаров з однієї команди", - сказав Лук’яненко. А чутки і заяви про можливу ротацію називає "мильною бульбашкою".
Комуніст Георгій Крючков з підозрою ставиться до подібних розмов. "У мене немає сумнівів у тому, що відставки будуть. Але аналізувати цю ситуацію складно - у нас непередбачуваний президент. Хоча я не розумію, навіщо це. Не бачу інших менеджерів, які б працювали краще, ніж нинішні. За 20 років 20 урядів - це вже занадто. Це ненормально. Ми весь час під напругою живемо. А в результаті у нас міняють шило на мило", - сказав Крючков.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас