Борщ дорожчає - експорт зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борщ дорожчає - експорт зростає

Аграрний ринок
934
Ціни на традиційний борщовий набір б'ють рекорди: буряк, картопля і морква за рік подорожчали на 72%, а капуста - в три рази. Разом з тим експорт сільгосппродукції продовжує зростати.
Заклик прем'єр-міністра Миколи Азарова братися за лопати і годувати сім'ї з власних городів зараз як ніколи актуальний. У квітні овочі та фрукти в Україні подорожчали на 22%, а за перший тиждень травня - на 3,5%, підрахували в інформагентстві "АПК-Інформ". "Овочі та фрукти ніколи не коштували так дорого, - каже киянка Поліна Степанова. - Тепер моя сім'я витрачає на їжу 3,5 тисяч гривень на місяць, хоча у вересні минулого року на продукти йшло 2 тисячі". Як відзначають опитані Фокусом експерти, нинішні цінові скачки особливо стрімкі: їх причиною стали й об'єктивні чинники, і бажання торговців заробити.
Андрій Ярмак, керівник проекту "Агроогляд: овочі & фрукти", вважає, що причина подорожчання борщового набору - неврожай, в якому винна небесна канцелярія. "Погода була найгіршою в історії метеоспостережень, - запевняє він, - до кінця червня практично щодня в основних регіонах йшов дощ, а після цього настала спека, і температура ґрунту доходила до 60 градусів". Крім того, каже експерт, до весни половина врожаю згнила через відсутність цивілізованих овочесховищ, на будівництво яких у аграріїв немає грошей.
Але незважаючи на це, Україна продовжує активно експортувати продукти. Лише за I квартал нинішнього року, за даними Держкомстату, з країни вивезли картоплю на суму близько $3 млн., моркву та столовий буряк - майже на $2,5 млн., яблука - на $8 млн., а гречку - на $796 тис. Причому роком раніше цифри експорту були значно скромнішими. За аналогічний період 2010 року з України було вивезено картоплі на суму $21 тис., моркви та столового буряку - майже на $74 тис., яблук - на $32 млн., а гречки - на $159 тис. Головним покупцем українських овочів і фруктів стала Росія - туди потрапила левова частка українського врожаю. Це й не дивно, адже в сусідній країні роздрібні ціни вищі, ніж в Україні: кілограм гречки коштує 36 грн., картоплю, буряк і моркву продають по 13 грн.
Витрати на їжу киянки Поліни Степанової збільшилися з 2 тис. грн. на місяць до 3,5 тис. Що стосується внутрішнього ринку, то його потреби заповнює імпорт. Традиційними для країни овочами та фруктами українців постачають Іран, Єгипет, Індія і Польща. "Українська капуста закінчилася ще минулого року, - розповідає Андрій Богданов, заступник директора дніпропетровського дистриб'ютора овочів "Альфа-терра". - В результаті восени ми купували капусту по 1,8 гривень за кілограм, а тепер беремо привізну по 10,5 гривень". У Богданова своя думка з приводу останнього різкого стрибка цін на овочі та фрукти: "Великі дистриб'ютори, які мають обладнані склади, побачивши, що ціни почали рости, вирішили притримати великі партії тієї ж капусти, щоб потім продати її в той період, коли вартість ще більше збільшиться".
Однією з основних причин подорожчання став стрибок цін на бензин, вважає заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. Причому найбільше нові паливні цінники позначилися на продукції приватних господарств, адже в собівартості їх продукції частка витрат на бензин доходить до 15%.
Саме "бензиновий" фактор не дозволить вартості фруктів і овочів повернутися на колишній рівень. "Ціни ніколи вже не будуть такими, як раніше, - прогнозує пан Ярославський, - вирощувати сільгосппродукцію стало дорожче. Тим більше що крім палива підскочила вартість добрив і засобів захисту рослин".
Втім, для агрогалузі високі ціни на продовольство означають підвищення заробітків. Наприклад, рентабельність виробництва картоплі минулого року досягла 67%, впритул наблизившись до доходів, одержуваних від виробництва олійних культур. Втім, не факт, що українські фермери будуть годувати своїх співвітчизників. Можливо, що їх продукція потрапить на прилавки сусідніх країн, а всередині країни як і раніше буде продаватися індійська, єгипетська або китайська їжа.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас