Нардеп: Влада говорить про досягнення, а інвестори тікають з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп: Влада говорить про досягнення, а інвестори тікають з України

Казна та Політика
373
Представник депутатської групи "Наша Україна" в парламенті, заступник голови політради партії Віктор Матчук вважає, що реформи чинного українського уряду відлякують інвесторів від України.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі "Нашої України".
"Інвестиційний клімат в Україні неприйнятний для західних інвесторів, які звикли працювати в цивілізованих умовах. Поки влада розповідає про свої досягнення і реформи на всіх фронтах, країна продовжує втрачати інвестиційну привабливість", - заявив Матчук.
Він зазначив, що погіршення інвестиційного клімату в Україні нещодавно підтвердили директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Андре Куусвек, а також учасники сьомого Українського інвестиційного саміту в Лондоні. Вони вказали на складність українського законодавства, регуляторний тиск і зростання корупції.
"Доказом бездарної інвестиційної політики влади стала відсутність іноземних інвестицій під Євро-2012 та "Національні проекти", в результаті чого весь тягар фінансування Євро-2012 ліг на плечі держбюджету, а під "Національні проекти" залучаються кредитні кошти замість інвестицій", - зазначив народний депутат.
Матчук переконаний, що Євро-2012 повинне було стати майданчиком для залучення іноземних інвестицій, але через непрозорість витрат бюджетних коштів, штучне завищення кошторисів проектів і цін при держзакупівлях без тендерів, цей проект лише погіршив імідж України в очах іноземних інвесторів.
"Залучати інвестиції у великих обсягах можна, тільки продемонструвавши підприємцям, що бізнес-середовище в країні зрозуміле і передбачуване, а права власності захищені. Якщо цього не зроблено, інвестори не будуть вкладати свої кошти в українську економіку", - вважає нашоукраїнець.
Матчук звернув увагу на те, що в 2011 році Україна опустилася в рейтингу ведення бізнесу за показниками захисту прав власності інвесторів, доступу до кредитів, реєстрації власності, ліквідації підприємств. "За оцінкою системи оподаткування, ми так і залишилися на 181 місці, що вказує на те, що Податковий кодекс влади не призвів до жодного поліпшення ситуації", - сказав він.
Народний депутат нагадав, що понад 70% іноземних інвестицій в реальний сектор економіки надходить з офшорів. Значна їх частина - це повернення капіталу, заробленого в Україні раніше і виведеного з метою оптимізації податків. Адже 92% інвестицій з України також здійснювалися на Кіпр, а тепер ці кошти, в результаті угод злиття і поглинань, повертаються в Україну. На думку Матчука, це свідчить лише про перерозподіл власності в країні, а не про приплив нових інвестицій.
"У нинішніх умовах в Україні можуть прийти лише російські інвестори, які звикли працювати в аналогічних умовах. Але навряд чи це сприятиме економічному та інноваційному розвитку української економіки та підвищенню конкурентоспроможності українських товарів. Адже російський бізнес базується також на енерговитратних і сировинних галузях, і не може принести новітніх технологій на відміну від західних інвесторів. Крім того, в загальному обсязі російських інвестицій в Україні переважають державні фінанси, що може посилити політичний вплив з боку Росії", - застеріг Матчук.
"Влада повинна зрозуміти, що одними обіцянками реформ домогтися збільшення іноземних інвестицій в економіку неможливо. Для цього необхідні конкретні дії на покращення бізнес-клімату, зокрема, скорочення кількості перевірок бізнесу та регуляторних норм, обмеження втручання чиновників у діяльність підприємців, реальна протидія корупції та монополізації ринку, прозорі умови держзакупівель", - підкреслив народний депутат.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас