У Газпромі заявили, що і без європейського ринку проживуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Газпромі заявили, що і без європейського ринку проживуть

Енергетика
581
Будівництво магістральних газопроводів до Європи випереджає попит.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв сказав на міжнародній конференції "Енергетичний діалог: Росія-ЄС. Газовий аспект" в Берліні.
"Реалізація тільки цих двох проектів - "Північного потоку" і "Південного потоку" збільшить транспортні можливості в напрямку Європи на 50%. Це дуже серйозна додаткова надійність при транспортуванні будь-яких зростаючих потреб. Будівництво магістральних газопроводів випереджає темпи зростання європейського ринку споживання" , - сказав Голубєв.
Крім цього, він повідомив, що за оцінками "Газпрому" до 2020 року потреба Європи в імпорті газу складе близько 380 млрд. куб. м., а в 2030 р. - 440 млрд. куб. м газу. З цієї кількості близько 30% буде поставлятися з російських родовищ.
За словами Голубєва, на сьогоднішній день країни Європи законтрактували 1,4 трлн. куб. м. газу.
При цьому він зазначив, що для "Газпрому" внутрішній російський ринок є основним і темпи його зростання набагато "цікавіші".
За його словами, впроваджуваний принцип рівнодоходності від продажів на зовнішньому і внутрішньому ринках за винятком експортного мита і транспортних витрат призведе до того, що багато компаній не будуть зацікавлені в експорті газу.
"Що це дає для російських виробників газу? Ми маємо близько 15 великих компаній, крім "Газпрому", які видобувають газ... Для них це дуже хороший інвестиційний сигнал - практично вони можуть отримувати таку ж прибутковість на внутрішньому ринку, яку "Газпром" отримує від постачань на європейський ринок. Цим компаніям не потрібно буде клопотати, щоб подолати проблеми транспортування газу через Україну або Білорусь", - сказав Голубєв.
Голубєв зазначив, що це говорить про те, що російські компанії можуть прожити без європейського ринку газу, тому що попит на внутрішньому російському ринку зростає.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас