Формулу обвиває туман — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формулу обвиває туман

Енергетика
550
Президент Росії Дмитро Медведєв учора заявив, що в Москви "немає впертої позиції" щодо вартості російського газу для України. Умовою можливого зниження ціни він назвав "використання різного роду економічних проектів, які, будучи реалізовані, пом'якшать ситуацію".
Президент Росії не конкретизував, які проекти при цьому маються на увазі. Однак експерти звернули увагу, що Дмитро Медведєв, на відміну від голови російського уряду Володимира Путіна, висловився більш лояльно про перспективи газового співробітництва з Україною, і його позиція надає українській стороні можливості для успішної реалізації планів з підписання нових домовленостей.
Уряд Миколи Азарова прагне узгодити нові умови українсько-російського газового співробітництва з весни минулого року. Але ця ідея не знаходить підтримки у російського прем'єра Володимира Путіна і Олексія Міллера, голови "Газпрому" (корпорація підконтрольна уряду РФ). Зараз російський газ поставляється в Україну на умовах контракту, підписаного в 2009 р. "Газпромом" і "Нафтогазом" на 10 років за підтримки Володимира Путіна і Юлії Тимошенко. В Україні його вважають невигідним, оскільки в ньому зафіксована завищена базова вартість газу, на підставі якої здійснюються щорічні розрахунки. Минулого року Кабмін Миколи Азарова підписав доповнення до домовленостей Юлії Тимошенко, які дозволили отримати знижку в $100 на кожної 1 тис. куб. м газу, але при цьому Україна продовжила термін перебування Чорноморського флоту РФ в Криму. Згодом Кабмін активізував переговори про підписання нових контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом".
"До схвалення яких-небудь великих форматів співпраці між Україною і РФ буде діяти сьогоднішній газовий контракт. Запропонуйте те, що ви вважаєте правильним, і ми готові будемо розглянути ці варіанти... Це все-таки питання взаємовигідної співпраці", - заявив Дмитро Медведєв.
Втім, президент РФ дав зрозуміти, що не підтримує пропозицію Миколи Азарова щодо зміни формули ціни на газ, суть якої зводиться до перекладу розрахунків на основі вартості вугілля як найбільш поширеного виду палива в Україні, замість газойлю, котирування якого використовуються при визначенні ціни як для України, так і для країн Євросоюзу. "Ціни на газ формуються за відомими економічними законами на підставі адаптованих і загальноприйнятих формул. Ці ціни і повинні застосовуватися. Але це не означає, що ми не повинні вибудовувати плани на майбутнє і не дивитися на можливості, допустимо, використання різного роду цікавих економічних проектів" , - підкреслив Дмитро Медведєв.
На тлі дискусій про перспективи співпраці "Газпрому" і "Нафтогазу" в Міненерговугілля намагаються збільшити кількість постачальників блакитного палива з території Російської Федерації, де може статися на законодавчому рівні лібералізація експорту. "Хто привезе на кордон газ дешевше, у того ми й купимо. Адже це врятує наші гроші, гроші нашої країни, і це позиція, яка є єдино вірною", - заявив нещодавно голова Міненергоугля Юрій Бойко. Він запевняє, що вже до кінця літа Україна буде закуповувати газ за новими правилами. А за нині чинних умов домовленостей з газу вартість цього виду палива може досягти до початку наступного року для України $400 за 1 тис. куб. м.
"Цифра $400 за 1 тис. куб. м газу виглядає цілком очікуваною. Вона пояснюється вже традиційною формулою "Газпрому", заснованою на жорсткій прив'язці газових цін до ринкової ціни на більш ліквідні енергоносії, зокрема газойль, які, в свою чергу, високо закорельовані з нафтовими котируваннями. Таким же традиційним явищем стало і затухання газових суперечок в період зниження нафтових котирувань, і виникнення нових дискусій у період дорогої нафти", - зазначив Олександр Ігнатюк, начальник аналітичного відділу інвесткомпанії "Енергокапітал".
В українському уряді не раз заявляли, що українська економіка не здатна розвиватися за вартості імпортного газу понад $360 за 1 тис. куб. м. Тому шукають способи не тільки зниження ціни на блакитне паливо, але і скорочення його споживання промисловістю.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас