Євросоюз врятує Португалію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз врятує Португалію

Казна та Політика
503
Третину затвердженої суми (EUR26 млрд.) виділить Міжнародний валютний фонд. Ще по третині нададуть Європейський стабілізаційний фонд і Тимчасовий стабілізаційний механізм зони євро. Допомога надходитиме до Португалії протягом трьох років. Перший транш розміром EUR18 млрд. країна отримає наприкінці травня - початку червня.
"Обсяг виділених для Португалії коштів достатній для покриття потреб країни в грошах. Відсоткова ставка за кредитами Євросоюзу залежатиме від ринкових умов. У нинішніх умовах середня ставка буде варіюватися в межах від 5% в перші три роки до 5,2% у наступні роки", - заявив міністр фінансів Португалії Фернандо Тейшейра душ Сантуш.
За його словами, отримані кредити допоможуть повернути країну до економічного зростання, а також підвищити рівень зайнятості. У першому кварталі 2011 р. економіка Португалії скоротилася на 0,7%, а безробіття підскочило до рекордних за останні 30 років 12,4%.
Погодившись бути взятою на поруки, країна автоматично втратила більшу частину фінансового суверенітету: її бюджет тепер будуть розписувати в Брюсселі і в МВФ. Заходи жорсткої економії, які країну змусять запровадити її кредитори, за прогнозами уряду, призведуть до падіння економіки на 2% цього року і ще на 2% - наступного.
Трирічний план порятунку, на який погодилася Португалія, передбачає скорочення бюджетного дефіциту з 7,3% в 2010 р. до 5,9% у нинішньому році, до 4,5% - в 2012 р., і до 3% - в 2013 р. Уряду доведеться урізати пенсії та виконати інші хворобливі скорочення соціальних витрат.
Португалія почала відчувати серйозні проблеми з оплатою своїх рахунків минулого року, коли її державний борг досяг 93% від ВВП, у порівнянні з 68% в 2007 р. Через побоювання інвесторів в її економічній слабкості, країні ставало все важче позичати кошти для рефінансування своїх боргів, а ставки, під які їй вдавалося на дворічний термін займати фінанси, зашкалювали за 11% річних.
Експерти припускали, що Лісабон попросить пільговий кредит у Брюсселя ще в кінці 2010 р., проте тоді португальська влада заявила, що сама подолає труднощі. У 2011 р. уряд відчайдушно намагався узгодити з парламентом пакет заходів зі скорочення бюджету до 4,6%, однак депутати відмовилися підтримати його, і в підсумку боргова криза переросла у політичну.
У березні уряд на чолі з прем'єром Жозе Сократешем подав у відставку, а новій владі нічого не залишалося, окрім як піти на уклін до Євросоюзу - у червні країні необхідно погасити EUR5 млрд. боргів, а власних коштів на це у неї немає.
Португалія стала третім членом єврозони, які опинилися на межі дефолту і взятим на поруки сусідами по блоку. Першою жертвою була Греція, яка постраждала від надмірної марнотратства. У середині минулого року вона отримала від Євросоюзу і МВФ рятівні кредити розміром EUR110 млрд. під 4,2% річних. Другою стала Ірландія, що опинилася на краю фінансової прірви через проблеми банківського сектора. В кінці 2010 р. для неї був схвалений пакет допомоги обсягом EUR85 млрд., що перераховується під приблизно 5,8% річних.
Необхідність витрачати гроші на порятунок слабких сусідів по блоку, замість фінансування власних потреб, схвалюють не всі політики зони євро. Вчора з жорсткою критикою Греції і Португалії виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель, обурившись тим, що в цих країнах громадяни занадто мало працюють і занадто багато відпочивають.
"Йдеться про те, щоб люди в Греції, Іспанії та Португалії не йшли на пенсію раніше за громадян Німеччини. Ми не можемо просто бути солідарними і говорити, що ці країни повинні все робити по-старому. Ми не можемо мати одну валюту за умови, що у когось буде багато вихідних днів, а у когось мало. Довго так не може продовжуватися", - заявила глава уряду Німеччини, де пенсійний вік поступово буде підвищений з 65 років до 67.
Європейських політиків змушує хвилюватися той факт, що, незважаючи на надання Греції величезного пакету допомоги, її боргова ситуація не покращилася, і їй може знадобитися додаткова підтримка.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас