ЗАлК відбирають у Дерипаски — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗАлК відбирають у Дерипаски

Фондовий ринок
639
Вчора Генеральна прокуратура України повідомила про те, що 17 травня 2011 р. Київський апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду м. Києва від 27 грудня 2010 р. і прийняв нове рішення стосовно задоволення позову Генпрокуратури України про повернення в держвласність контрольного пакету (68,01%) акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК), який в 2007 р. увійшов до складу ОК "Російський алюміній" (Росія, "РусАл").
В грудні минулого року Господарський суд м. Києва прийняв рішення зупинити провадження у справі в частині позовних вимог до ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" (Росія), яке в 2001 р. купило 68,01% акцій запорізького підприємства, а в березні 2006 р. перепродало його кіпрській Velbay Holdings Limited. Проте прокуратура скористалася своїм правом і подала апеляційну скаргу, що призвело до появи нового рішення суду. "Розірвані договори купівлі-продажу пакету акцій ВАТ "ЗАлК" в кількості 423514923 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна, що складає 68,01% статутного капіталу товариства, укладені між Фондом державного майна України (ФДМ) і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" і між ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" і компанією Velbay Holdings Limited (Кіпр)", йдеться в повідомленні Генпрокуратури, яка уточнює, що вказаний пакет акцій повернений державі в особі ФДМ.
Причиною для виникнення позову Генеральною прокуратурою стало те, що раніше за ініціативою ЗАлК було розірвано кредитну угоду щодо рефінансування інвестором заборгованості товариства в сумі $75,5 млн., т.ч. істотно змінилися обставини, чим значно порушені майнові інтереси держави. Нагадаємо, що заборгованість виникла в травні 1997 р., і зобов'язання щодо її рефінансування були зафіксовані в договорі купівлі-продажу акцій ЗАлКу в 2001 р.
Вчора в ОК "РусАл" (контрольним пакетом акцій якого володіє російський підприємець Олег Дерипаска) повідомили, що компанія "Скористається правом касаційного оскарження рішення у Вищому господарському суді України".
Після такого рішення Апеляційного суду частка запорізького підприємства залежатиме від вищестоящих інстанцій. Вищий господарський суд України може прийняти рішення про повернення справи на повторний розгляд до суду першої інстанції. Також російська сторона може вимагати допуск справи до розгляду у Верховному суді України. Але з врахуванням вітчизняних реалій розгляд справи про повернення ЗАлКу в держвласність може затягнутися на довгі роки, або частка підприємства вирішиться за межами судових залів.
Окрім суперечок про виконання умов договору купівлі-продажу запорізького підприємства існують проблеми і з його розвитком. В кінці квітня російські акціонери ЗАлКу прийняли рішення про зупинку електролізного виробництва, і в кінці квітня підприємство припинило випуск первинного алюмінію. Причиною для цього була збитковість виробничого процесу через високі тарифи на електроенергію. Таким чином, на заводі функціонує лише прокатне виробництво, де перекатувалися алюмінієві чушки, вироблені на інших активах "РусАлу".
Якщо держава доб'ється остаточного рішення про повернення підприємства в держвласність, то доведеться вирішувати питання про формат розвитку і існування ЗАлКу, а також шукати інвесторів для відновлення виробництва первинного алюмінію. Адже навряд чи доведеться розраховувати на російську сировину.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас