Нацбанк готує "чистки" в банківському товаристві? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк готує "чистки" в банківському товаристві?

Казна та Політика
744
Національному банку України вважають, що чинні об'єднання банків - АУБ та УКБС - неефективні, погано взаємодіють з регулятором і тому потребують перезавантаження. З цією метою НБУ ініціює заміну керівництва обох асоціацій, а в разі неможливості цього - планує ініціювати створення нової асоціації банків. Про це повідомило джерело, близьке до керівництва НБУ.
Оцінюючи можливість створення ще одного банківського об'єднання, директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик зазначив, що Нацбанк буде взаємодіяти з усіма, хто готовий працювати з НБУ. Разом з тим, він додав, що таку роботу легше було б проводити з не дуже багатьма об'єднаннями.
Таку точку зору поділяє член наглядової ради УКБС Анатолій Гулей, який різко розкритикував АУБ і УКБС. На його переконання, для більш ефективного захисту банків необхідно "створення нового організаційного об'єднання банків".
Як повідомлялося в ЗМІ, Анатолія Гулея називають серед ймовірних претендентів на пост президента АУБ. 24 червня 2011 р. повинен відбутися з'їзд АУБ, на якому відбудуться перевибори керівництва цієї організації. Оскільки її нинішній президент Олександр Сугоняко належить до старої "кучмівської" генерації і не завжди готовий домовлятися з НБУ (як приклад - судове протистояння з регулятором у справі захисту малих і середніх банків), нове керівництво НБУ запропонувало банкам обрати нового президента АУБ. Як альтернатива серед кандидатів пропонується Анатолій Гулей, який має давні комерційні відносини з нинішнім першим заступником голови НБУ Юрієм Колобовим. Останній у 2007-2008 роках працював директором казначейства і членом правління ВАТ "Ощадбанк", головою правління якого був Анатолій Гулей. Однак в НБУ розглядають й інші можливі кандидатури, не надаючи поки переваги жодному з них. Серед претендентів на цю посаду називають також голову Укрсоцбанку і недавнього радника Юлії Тимошенко Бориса Тимонькіна і маловідомого в банківському колі уродженця Донеччини Андрія Кривенка.
"Зрозуміло, що новій молодій команді НБУ зручніше мати на чолі банківських асоціацій "своїх" людей, прогнозованих і цілком контрольованих", - говорить один з керівників малого банку. З цієї причини НБУ останнім часом гальмує співпрацю з АУБ і УКБС, демонструючи банківському товариству свої уподобання з цього питання. Оскільки керівництво Нацбанку не залишає своїх планів щодо перерозподілу ринку і залишенню на ньому не більше 50 банків, кого він підтримає на виборах президента АУБ - здогадатися не важко. Однозначно, це буде людина, яка буде підтримувати керівництво НБУ.
Разом з тим, з боку регулятора вже чиниться тиск на банки, які дотримуються іншої точки зору. Зокрема, були розпочаті позапланові перевірки всіх банків, які надали АУБ свої доручення для представлення їх інтересів в суді про незаконність постанови правління НБУ № 273. У результаті 10 банків були змушені відкликати свої доручення. Одночасно, як повідомляють у банках, працівники НБУ проводять профілактичну роботу з керівниками банків на предмет правильного голосування під час з'їзду АУБ за нового її президента.
Банкіри по-різному ставляться до ініціатив молодої команди НБУ щодо "перезавантаження" банківського товариства. Одні (в основному великі банки з іноземним капіталом) підтримують такі дії регулятора, вважаючи, що таким чином Нацбанку буде легше налагодити ефективну роботу банківської системи. Інші (в основному малі та середні банки), навпаки, вважають таку політику регулятора тиском і "чистками", яких банківська система не знала за всю її 20-річну історію.
За матеріалами:
ВВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас