Юнкер вважає можливою "м'яку реструктуризацію" боргу Греції за певних умов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юнкер вважає можливою "м'яку реструктуризацію" боргу Греції за певних умов

Казна та Політика
109
Прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер вважає можливою "м'яку реструктуризацію" боргових зобов'язань Греції після вжиття урядом країни додаткових заходів щодо скорочення бюджетного дефіциту, повідомляє агентство Bloomberg.
За словами Ж.-К.Юнкера, "м'яка реструктуризація" повинна включати в себе "продовження терміну обігу облігацій, а також зниження відсоткових ставок за ними".
"Греції доведеться докласти додаткових зусиль у плані приватизації, - заявив Ж.-К.Юнкер. - Крім того, країні необхідно проводити структурні реформи доти, доки економіка не почне зростати".
"І лише тоді можна буде підняти питання про доцільність проведення м'якої реструктуризації боргу, що включає продовження терміну дії бондів і зменшення відсоткових ставок", - зазначив він.
Деякі інші представники Європейського центрального банку (ЄЦБ) висловилися проти реструктуризації грецького боргу. Так, член виконавчої ради ЄЦБ Лоренцо Біні Смаги заявив, що реструктуризація боргових зобов'язань Грецією чи іншою країною єврозони "ставить під загрозу всю Європу".
Інший представник Центробанку Юрген Штарк заявив, що реструктуризація боргових зобов'язань Грецією буде катастрофою, оскільки позбавить банки країни можливості використовувати цілий ряд держпаперів як забезпечення одержуваних від ЄЦБ кредитів.
Віце-президент ЄЦБ Вітор Констанс вважає, що наслідки реструктуризації грецького боргу можуть бути "жахливими".
"Тільки подивіться на історичні приклади країн, які змушені були, як на крайню міру, вдатися до реструктуризації боргу, - заявив він. - Наслідки цього були жахливі - це загальне погіршення боргової ситуації, в тому числі поява в банківського сектору проблем з фінансуванням власних потреб та економіки країни".
На думку В. Констанс, найкращим виходом для Греції буде розширення програми скорочення витрат, розпочатої минулого року.
Міністри фінансів країн єврозони цього тижня вперше обговорили ідею переговорів з власниками грецьких облігацій про продовження терміну обігу паперів, зазначивши, що наданий минулого року пакет допомоги обсягом 110 млрд євро не зміг вирішити фінансових проблем країни.
85% інституційних інвесторів, опитаних Bloomberg минулого тижня, заявили, що очікують на реструктуризацію боргу Греції, багато хто не виключили аналогічної долі для португальських і ірландських паперів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас