ГПУ: Дубина підписав газові контракти під загрозою звільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ: Дубина підписав газові контракти під загрозою звільнення

Кримінал
765
Екс-глава НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписав газові контракти з РФ в 2009 році під тиском екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.
Кузьмін повідомив, що Дубина заявив слідству про те, що був змушений підписати газові контракти під тиском Тимошенко. Зокрема, під загрозою звільнення. Також, за словами першого заступника генпрокурора, Дубина розповів, що отримав директиви від Тимошенко в письмовому вигляді, закріплені печаткою Кабміну.
Відповідаючи на запитання членів ТСК, чи була особиста зацікавленість Тимошенко в питанні газових угод, він сказав, що слідству необхідно вивчити це.
"Звинувачення ґрунтуються на позиції, що всі посадові особи повинні діяти тільки в рамках вимог закону... Прем'єр-міністр вийшла за надані законом повноваження і письмово зобов'язала Дубину підписати газові контракти на вигідних для держави умовах. Суть злочину в тому, що прем'єр-міністр явно перевищила свої повноваження надавши одноосібно директиви Дубині", - заявив Кузьмін. Про це заступник прокурора сказав на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради (ВР) України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про наявність ознак державної зради в сфері економічної безпеки.
Він пояснив, що згідно із законодавством та регламентом Кабінету міністрів Тимошенко не мала права одноосібно схвалювати такі рішення, оскільки це має робитися колегіально рішенням уряду. Крім того, вона втрутилась в діяльність господарюючого суб'єкта - НАК "Нафтогазу України".
Як повідомлялося, Кузьмін заявив, що стосовно екс-прем'єр-міністра і лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко може бути змінений запобіжний захід на взяття під варту.
Нагадаємо, раніше сьогодні Генеральна прокуратура Україна нагадала, що Тимошенко ознайомлюється з кримінальними справами 87 днів і викликала її разом із захисником до Головного управління з розслідування особливо важливих справ о 10:00 19 травня 2011 року для "завершення слідства".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас