ЄБРР залишили без гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР залишили без гривні

Валюта
710
Станіслав Аржевітін боїться сильних емітентів через можливого відтоку капіталу за кордон. В першу чергу відхилення законопроекту вдарило по інтересам ЄБРР, який планував запустити інструменти гривневого кредитування вже цього року. За словами провідного радника ЄБРР в Україні Антона Усова, таке рішення українського уряду для них стало повною несподіванкою. "Нам незрозуміло, чому вдруге у Верховній Раді ухвалили таке рішення, але коли ми повернемося в Україну (в Казахстані проходить річні збори акціонерів ЄБРР), будемо з'ясовувати і вести діалог", - заявив він.
Однак банкіри говорять, що рішення парламенту "прокотити" законопроект, що дозволяє міжнародним фінансовим організаціям випускати облігації в гривні, було кон'юнктурним. "Небажання допустити на ринок гривневих облігацій МФО пов'язане не з конкуренцією за залучення ресурсів - їх у банкірів і так сьогодні надлишок, подіти нікуди. Це небажання віддавати якісних клієнтів, які підуть до ЄБРР і МФК", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Голова правління одного із середніх банків з іноземним капіталом впевнений, що рішення ухвалене під тиском низки великих банків, у тому числі з російським капіталом. "Їм невигідна поява на ринку конкурента, здатного кредитувати великі кредитні проекти, перш за все інфраструктурні галузі - насамперед дорожнє будівництво, залізні дороги і авіацію, - говорить він.- Зараз їх можна кредитувати під 21% річних при середній вартості пасивів у 5-7 %. Який дурень віддасть цей ринок до чемпіонату Євро-2012?". Причому, на його думку, рішення забалотувати законопроект, який підтримував Нацбанк, могло ухвалюватись за підтримки віце-прем'єрів Андрія Клюєва та Бориса Колесникова. Оскільки спочатку законопроект планувалося ухвалити - голова НБУ Сергій Арбузов вже заявив про те, що готовий дозволити ЄБРР і МФК проводити операції з залучення гривні на внутрішньому ринку і подальшого кредитування за рахунок позикових ресурсів українських підприємств. Втім, експерти не виключають і можливості гри Нацбанку "на два фронти". Адже дозволивши міжнародним організаціям випускати гривневі облігації, НБУ послабить свій контроль над курсом гривні. "Подібні папери полегшили б українським компаніям залучення коштів на зовнішніх ринках, вони б сприяли зміцненню гривні і більшої довіри до неї", - міркує економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець. Але, як каже експерт, вони також знижують рівень контролю НБУ над ринком, і, зокрема, у разі повторної рецесії зіграли б проти гривні. А НБУ поки не готовий до ринкового курсу.
"В цілому фундаментально економіка України досить слабка, і вагомих драйверів зростання, за винятком позитивних трендів на світових ринках, поки немає. Тому побоювання НБУ цілком виправдані. Потрібно також розуміти, що подібні папери можуть бути використані для спекулятивних ігор, що погано позначається на рівні стабільності фінансової системи", - роз'яснює ситуацію Олег Іванець.
До того ж такий дозвіл міг би також ускладнити ситуацію з фінансуванням і Мінфіну. "Міжнародні фінансові організації типу ЄБРР, МФК можуть мати рейтинги не нижче держави і виступити серйозним конкурентом Мінфіну на ринку запозичень", - помітив керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Герус.
"Думаю, тут збіглися інтереси низки банків та уряду, - відзначає авторитетний у фінансових колах експерт, що побажав не називати себе.- Купувати папери МФО стали б у першу чергу іноземці (Світовий банк, чиїм підрозділом є МФК, і ЄБРР мають найвищий рейтинг надійності за міжнародною шкалою). А це не дуже вигідно Мінфіну, оскільки нерезиденти почнуть знижувати свої інвестиції в ОВДП і продавати їх на вторинному ринку з більш високою прибутковістю, ніж сьогодні пропонує Мінфін. А це, в свою чергу, ускладнить розміщення і буде стимулювати підвищення ставок з облігацій".
Тим часом для економіки рішення парламенту матиме неоднозначні наслідки. "Залучаючи відносно дешеві гривневі ресурси, МФО могли б за невисокими ставками (у порівнянні з низкою банків і інших фінансових організацій) направляти на кредитування реального сектора, що, відповідно, сприяло б більш швидкому відновленню економіки", - розводить руками начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександр Печерицин.
Ухвалення даного законопроекту сприяло б лібералізації ринку і зростанню довгостроковій впевненості в національній валюті. Але ці позитивні моменти можуть проявитися лише тоді, коли економіка буде фундаментально рости, і не тільки кількісно, ​​але і якісно. Враховуючи той факт, що дозвіл емісії гривневих облігацій, крім усього іншого, підвищує ризики валютних спекуляцій, очікувати, що ситуація зміниться в найближчі п'ять років, не має сенсу. "Можливо, будуть окремі поблажки, можливо, дозволять окремий тип паперів, але в цілому ситуація не зміниться", - пророкує Олег Іванець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас