ФРС США має намір ввести обов'язкові щорічні стрес-тести для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США має намір ввести обов'язкові щорічні стрес-тести для банків

Казна та Політика
153
ФРС США має намір ввести обов'язкові щорічні стрес-тести для американських банків з метою встановлення контролю над виплатою дивідендів. Про це пише The Financial Times.
Якщо нововведення набере чинності, ФРС матиме право вето на виплату дивідендів банком, який не пройшов стрес-тест. Нове правило ще має бути затверджене Радою ФРС.
ФРС не схвалює виплату дивідендів банками, оскільки вважає, що банківський сектор США ще не відновився повною мірою після кризи, і вірогідність повторної рецесії все ще існує.
В березні цього року Центральний банк розглянув фінансові звітності 19 найбільших банків країни. Голова ФРС Бен Бернанке заявив цього місяця, що чекав, що банки продемонструють, що вони володіють "надійними системами ризик-менеджменту", а також планами капіталовкладень, дозволяючи їм "управляти потенційними збитками після стрес-сценаріїв".
Нагадаємо, в лютому ц.р. ФРС зобов'язала американські банки провести стрес-тести достатності власного капіталу. На вимогу ФРС 19 великих банків, що бажають підвищити дивіденди своїм акціонерам і що підтвердили ці плани в кінці минулого - на початку цього року, будуть змушені знову перевірити рівень достатності власного капіталу. При цьому, фінансові інститути врахують можливість відновлення рецесії і зростання рівня безробіття до 11% і вище.
Як і в 2009 р., нові стрес-тести покликані показати, чи буде капіталу банків достатньо для надання позик кредитоспроможним позичальникам. Крім того, тести продемонструють, наскільки ефективно працює закон Додда-Френка, прийнятий минулого року.
Примітно, що ФРС ще в листопаді 2010 р. дещо охолодила запал банків, що бажають порадувати своїх акціонерів, заявивши, що дивіденди мають бути "консервативними", а низка виплат можуть бути навіть визнані "недоречними".
Нагадаємо, 2 вересня 2010 р. глава ФРС Бен Бернанке виступаючи перед спеціальною комісією, що займається розслідуванням причин фінансової кризи, заявив, що регулятори не повинні сумніватися, закриваючи найбільші банки, якщо вони загрожують національній фінансовій стабільності. "Якщо фінансова криза і піднесла нам якийсь урок, то він полягає в тому, що потрібно неодмінно вирішити проблему банків, які дуже великі, щоб збанкрутувати", - заявив Б.Бернанке.
Стрес-тести, проведені ФРС в 2009 р. допомогли відновити довіру до постраждалої американської фінансової системи.
Європейські регулятори раніше ввели щорічні стрес-тести для 90 найбільших банків регіону. У квітні 2011 р. Європейське управління банківського нагляду посилило вимоги проходження банківських стрес-тестів. Дане рішення покликане зміцнити стійкість європейської фінансової системи, а також підвищити довіру до банків, які успішно відзвітували щодо відповідності новим антикризовим нормативам минулого року, проте потім звернулися по фінансову допомогу до національних урядів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас