ЄС і ООН запустили в Молдові проект вартістю 14,56 млн євро для виробництва теплоенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і ООН запустили в Молдові проект вартістю 14,56 млн євро для виробництва теплоенергії

Енергетика
313
В Молдавії стартував проект "Енергія і біомаса" загальною вартістю 14,56 млн євро, які фінансуються Європейським союзом і Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) і передбачають підвищення рівня використання в республіці енергії з поновлюваних джерел, зокрема, з соломи, для підвищення енергетичної безпеки країни. Проект розрахований до 2014 р., передає РБК. На його реалізацію Євросоюз виділяє 14 млн євро, а ПРООН - 560 тис. євро.
Планується, що завдяки впровадженню проекту в найближчі чотири роки в Молдавії значно зросте споживання енергії з поновлюваних джерел. Так, понад 130 дитячих садків, шкіл, медичних центрів, інших громадських установ в сільській місцевості і понад 500 домашніх господарств в селах обігріватимуться від енергії, що отримується з біомаси, зокрема, з соломи, інших відходів зернових, стебел кукурудзи.
Як відзначають в уряді Молдавії, проект "Енергія і біомаса" в даний час є найбільш амбітною ініціативою в області просування поновлюваних джерел енергії в Молдавії. Проект сприятиме підвищенню рівня енергетичної безпеки країни, створенню функціональних ринків технологій і палива на основі біомаси, появі нових робочих місць і отриманню нових джерел доходу на місцевому і регіональному рівнях.
Як заявив заступник міністра економіки Молдавії Іларіон Попа, Молдавія дуже залежна від імпорту енергії, тому пошук нових джерел енергії є пріоритетним для уряду. За його словами, будучи переважно аграрною країною, найбільш доступним і вдалим поновлюваним джерелом енергії для неї є біомаса. Попа підкреслив, що уряд Молдавії має намір реформувати енергетичний сектор шляхом підвищення енергетичної безпеки, диверсифікації джерел енергії і залучення в галузь інвестицій. Енергетична стратегія країни передбачає, що до 2020 р. поновлювані джерела енергії складуть до 20% від загального обсягу споживаної енергії.
Варто зазначити, що понад 95% від необхідних потреб Молдавії в енергоресурсах забезпечуються за рахунок їх імпорту. Проте, Молдавія має високий потенціал для виробництва енергії з поновлюваних джерел, який не використовується повною мірою. Нещодавні дослідження показали, що одним з найнадійніших і легко доступніших альтернативних джерел енергії в країні є солома і інші відходи. Щороку Молдавія отримує в середньому 700 тис. т соломи, яку можна використовувати для виробництва близько 700 млн кВт теплоенергії на рік.
Як заявив під час запуску проекту глава делегації ЄС в Молдавії Дірк Шубель, поновлювана енергія грає ключову роль у справі скорочення викидів парникових газів і інших форм забруднення довкілля, а також робить вклад у диверсифікацію і підвищення енергетичної безпеки і впровадження екологічно чистих технологій у промисловості. За його словами, Євросоюз пропонує, щоб до 2020 р. близько 20% від загального обсягу енергії, що використовується в ЄС, була з поновлюваних джерел.
Глава делегації ЄС в Молдавії сказав, що ці законодавчі норми Євросоюзу допоможуть кожній країні перейти на надійніші джерела енергії. Шубель відзначив готовність ЄС і інших донорів надати Молдавії допомогу для диверсифікації джерел енергоресурсів. Він відзначив, що в результаті впровадження проекту "Енергія і біомаса" Молдавія матиме надійну і стійку систему постачання енергії з поновлюваних джерел в більш ніж 130 відібраних сільських населених пунктах з потенціалом поширення її по всій країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас