ЗМІ: На цьому тижні Україна і Росія домовляться щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: На цьому тижні Україна і Росія домовляться щодо газу

Енергетика
463
На цей тиждень намічено візит до України глави російського газового монополіста ВАТ "Газпром" Олексія Міллера.
Багато хто чекає від цього візиту, що українська і російська сторони нарешті дійдуть до угоди і ціна газу для України буде знижена.
Так, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Росія "почула аргументи" української сторони: "Ми запропонували підхід, який включає заміну базової формули, яка не відповідає жодним умовам розрахунку цін".
Заступник директора департаменту Нафтогазу Міненерго Костянтин Бородін сказав, що українська сторона пропонує змінити в чинному контракті формулу розрахунку ціни газу, прив'язавши її не до газойлю і мазуту, а до дешевшого вугілля, включити в контракт знижки залежно від об'єму газу, що купується, і сезону (влітку дешевше). Тоді, на думку уряду, ціна газу може бути зменшена до 200 доларів за тисячу кубометрів. Як відомо, зараз Україна платить 295,6 доларів за 1000 куб. м, а в четвертому кварталі дійде до 360 доларів.
Незалежний експерт Валентин Землянський чекає від переговорів прориву. На його думку, реально обговорюватиметься нова формула ціни, гарантії постійного об'єму транзиту газу через Україну хоч би на п'ять років (поки побудуємо термінал для зрідженого газу і почнемо добувати газ на шельфі Чорного моря і сланцевий газ в Донбасі) і спільні з росіянами напрацювання щодо видобутку газу (шельф, Донбас).
Можливі два варіанти, вважає Землянський. Менш реальний: ми погоджуємося вступити до Митного союзу і створити спільне СП у складі "Нафтогазу" і "Газпрому" і вже завтра отримуємо газ по 200 доларів. І реальніший: сторони підписують раніше погоджені договори про спільний видобуток газу в Україні і ведуть подальші переговори.
В той же час міністр ПЕК тіньового Кабміну Олександр Гудима бачить у візиті Міллера каверзу. "Москву спантеличили дії газотрейдерів Італії і Німеччини, які хочуть судитися з "Газпромом" за те, що він не знижує ціну на газ, хоча в наявності форс-мажор (нафта, що різко подорожчала). Тобто виходить, ми маємо рацію, коли говоримо, що "Газпром" встановив несправедливу ціну і мета Міллера - заспокоїти Київ, аби вони не підспівували Заходу, - вважає Гудима. - Нам пообіцяють якісь поступки, які ніхто озвучувати не буде. Можливо, спільна заява Міллера і міністра енергетики Юрія Бойка, що йде переговорний процес, а це зв'яже Україні руки і не дозволить домагатися зниження ціни разом з Європою. А Росії вигідно відтягнути рішення питання якомога довше. Тому нам треба вимагати конкретних рішень вже зараз".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас