Київ наздожене й пережене Захід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ наздожене й пережене Захід

Казна та Політика
849
За підсумками першого кварталу, Київ продовжує перебувати в трійці регіонів-лідерів за соціально-економічним розвитком. Про це повідомив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.
За його словами, місту вдається утримувати перше місце у сферах інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності й у соціальному секторі. В реальному секторі за січень - березень поточного року Києву вдалося піднятися на три позиції і посісти третє місце в списку регіонів. При цьому, як відзначає пан Крамаренко, трохи знизилися показники в споживчій сфері: третє місце серед регіонів України. За підрахунками КМДА, загальний обсяг продажів у січні - березні склав 17 млрд. грн. або 12,9% загальнодержавного обсягу. Без змін на краще залишилася ситуація в сфері державних фінансів.
Згідно зі звітом про соціально-економічний розвиток міста, який перебуває в розпорядженні "i", в сфері будівництва перший квартал столичні чиновники називають "періодом підготовки розпорядчої та дозвільної документації з об'єктів капітального будівництва та проведення конкурсних закупівель". Судячи зі статистики, позитивні зрушення все-таки є. У січні - березні поточного року обсяг виконаних будівельних робіт збільшився на 1,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Крім того, Київ також активізував зовнішню торгівлю. Обсяг зовнішньої торгівлі товарами за звітний період склав $6,610 млрд., що на 54,1% більше, ніж минулого року. При цьому експорт збільшився на 42,2%, а імпорт - на 88,9%.
З початку року зросла чисельність населення, яка пояснюється збільшенням кількості приїжджих до міста. В соціальній сфері Київ може пишатися відсутністю заборгованості з виплати пенсій.
У перспективі КМДА планує досить високі темпи соціально-економічного розвитку столиці. За словами глави міськадміністрації Олександра Попова, адміністрація ставить завдання щорічно домагатися зростання ВВП Києва на рівні 6,5% протягом 15 років. "Це дозволить нам скоротити відставання, а також наздогнати, якщо можна так сказати, столиці європейських країн, які сьогодні, за даними експертів, приблизно на 15-10 років нас випереджають і з розвитку економіки, і щодо розвитку соціальної сфери", - пояснив пан Попов. Серед міст, які Київ планує "доганяти" в економічному розвитку - Прага, Будапешт, Варшава.
Опозиціонери в Київраді стверджують, що задекларовані паном Поповим 6,5% ВВП досить низький показник соціально-економічного розвитку. "В столиці він повинен досягати як мінімум 10%", - зазначив у коментарі член бюджетної комісії міськради Сергій Мельник. Результатом активізації економічної активності стало збільшення надходжень до міського бюджету на 12,8%, констатує пан Мельник. "Однак цих доходів все одно не вистачає на те, щоб перекрити ті суми, які місто зобов'язане передавати до держбюджету", - стверджує депутат столичної ради. В цілому доходна частина міського кошторису виконана на 92,5%, надходження склали 1,874 млрд. грн.
Активізацію в столиці темпів зростання обсягів імпорту-експорту директор Центру ринкових реформ Володимир Лановий пояснює зростанням споживчого попиту. Слабким місцем столиці, за словами економіста, залишається висока інфляція. У березні по відношенню до попереднього місяця вона перевищила середній показник по країні і склав 1,5%.
Що стосується розрахунків зростання ВВП, то, за словами пана Ланового, його можна декларувати тільки в контексті показників держбюджету на майбутні роки, а поки вони залишаються "відірваними від державних розрахунків". При цьому експерт відзначає, що швидкого розвитку великих міст, як правило, домогтися набагато складніше, ніж малих. "У невеликих містах поява одного нового підприємства може в сотні разів збільшити показники виробництва в тій чи іншій галузі, тоді коли в столиці, щоб досягти подібного результату, потрібно одночасно розвивати економіку за багатьма напрямами", - підкреслив аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас