"Київміськбуд" залишиться в муніципальній власності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київміськбуд" залишиться в муніципальній власності

Казна та Політика
310
Реєстр власників цінних паперів АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд"" постановою ДКЦПФР від 2 березня визнаний втраченим, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на видання "Відомості ДКЦПФР". Діючою комісія визнала останню виписку з реєстру акціонерів від 24 квітня 2009 року - тобто до продажу акцій муніципальної компанії приватному інвесторові. Колишній реєстратор "Адрем" втрачає права відновити реєстр, ці повноваження надаються компанії "Фінреестр". "Всі власники, зазначені в останній збереженій копії реєстру, для підтвердження цієї інформації повинні надати 'Фінреестру' відповідні дані", - йдеться в повідомленні ДКЦПФР.
Фактично це рішення позбавляє приватних власників акцій компанії можливості заявити свої права, пояснює джерело, близьке до "Київміськбуду". В своєму рішенні комісія вказала, що для внесення до реєстру даних про власників акцій, інформація про яких відсутня в копії реєстру або змінилася, "Фінреестру" повинен бути поданий повний комплект документів, що підтверджують перехід права власності до них від осіб, зазначених у виписці.
80% холдингу "Київміськбуд" були продані в липні 2009 року на аукціоні за 114,08 млн грн ТОВ "Фінансова компанія "Новий регіон'", яке пов'язують з В'ячеславом Супруненко - зятем мера Києва Леоніда Черновецького. Потім муніципальний пакет акцій був перепроданий кільком кіпрським компаніям. Восени минулого року Київська міськдержадміністрація почала повернення акцій у власність міста: у жовтні адміністрація провела збори акціонерів, де змінили менеджмент "Київміськбуду" і реєстратора "Адрем" на "Фінреестр". Керівництво компанії провело власні збори акціонерів, стверджуючи, що місто не є власником холдингу. Але в наступних судових розглядах суди визнали збори акціонерів, проведені КМДА легітимними, а договір про продаж 80% "Київміськбуду" компанії "Новий регіон" - нікчемним.
Досі власники "Київміськбуду" не могли проводити збори акціонерів, оскільки "Адрем" не надає їм реєстр. "'Фінреестр" не міг списати акції і вписати в реєстр територіальну громаду Києва як акціонера, оскільки в нього просто не було документів", - говорить джерело в КМДА. За словами співрозмовника, зобов'язати "Адрем" передати реєстр ні ДКЦПФР, ні прокуратура не могли через неможливість зв'язатися з компанією.
Представники приватного акціонера "Київміськбуду" називають дії ДКЦПФР незаконними. "КМДА незаконно провела збори акціонерів "Київміськбуду" - на них не було реєстру, а саме місто не було на той момент акціонером компанії. Тому 'Адрем' не передавав документи новому реєстраторові, оскільки вважає рішення зборів незаконними", - говорить Віталій Махінчук, представник компаній Satilina Ltd, Atima Ltd і Intrapolia Ltd (володіють, за його словами, близько 9% "Київміськбуду").
У прес-службі ДКЦПФР не змогли надати коментар. "Спікер комісії, в чию компетенцію входить це питання, наразі перебуває у відрядженні. Повертається тільки в четвер", - відзначили в прес-службі.
Той факт, що колишній реєстратор не передає реєстр, не може служити підставою для визнання його загубленим, вважає партнер юридичної фірми "Волков, Козьяков і партнери" Микола Подпалов. "Тому приватні компанії можуть оскаржити рішення комісії", - відзначає він. "Але у випадку з "Київміськбудом" йдеться про позицію влади - повернути акції місту. Навіть якщо власники будуть оскаржувати дії комісії в суді, в них практично немає шансів виграти", - говорить партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. Сумнівається в можливості домогтися внесення змін до реєстру і Махінчук, що представляє інтереси приватних акціонерів. "Реєстратор може причепитися до документів або запитати додаткові докази, і так до нескінченності", - говорить Віталій Махінчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас