Дума ратифікувала угоду про визначення країни походження товарів у СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дума ратифікувала угоду про визначення країни походження товарів у СНД

Казна та Політика
236
Держдума на пленарному засіданні у вівторок ухвалила закон "Про ратифікацію Угоди про правила визначення країни походження товарів у Співдружності незалежних держав".
Як повідомив на засіданні заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Слєпнєв, угода була підписана в Ялті 20 листопада 2009 року.
Слєпнєв пояснив, що угода була підписана для забезпечення повноцінного функціонування режиму вільної торгівлі в СНД і дозволяє встановити прозорі правила визначення країни, звідки пішов товар, і для подальшого звернення цього товару в рамках зони вільної торгівлі.
"Крім того, угода спрямована на те, щоб захистити зону вільної торгівлі СНД від імпорту товарів, які не пройшли достатньої переробки і таким чином можуть мати негативний вплив для промисловості країн учасників угоди", - сказав Слєпнєв.
Як основні критерії достатньої переробки товару визначено три блоки, додав заступник міністра. "Це переробка таким чином, щоб були змінені хоча б один з перших чотирьох знаків товарної номенклатури ЗЕД, або виконання необхідних умов щодо переробки, наприклад, як в режимі промислового складання автомобілів, які правила адвалорної частки, тобто частки доданої вартості у загальній вартості товарів", - зазначив Слєпнєв.
Угода містить два застереження РФ за двома групами товарів: білого цукру і тропічних олив і масложирової продукції на їх основі.
"Включення застереження по білому цукру необхідне у зв'язку з тими умовами, на яких Україна домовилася про вступ до СОТ. Зокрема, це дуже пільгові умови імпорту цукру-сирцю з третіх країн. І, таким чином, тут необхідна ця обмовка для того, щоб захистити ринок Митного союзу від проникнення цукру, виробленого з цукру-сирцю", - пояснив Слєпнєв.
Зокрема, РФ зберігає за собою право застосовувати критерій достатньої переробки товару, що виражається зміною товарної позиції по товарній номенклатурі ЗЕД на рівні хоча б одного з перших чотирьох знаків, яка відбулася в результаті переробки, йдеться в документі.
Заступник міністра додав, що рішенням комісії Митного союзу були встановлені нульові ставки мит на тропічні олії, що поставляються наливом для подальшої переробки на території РФ й інших країн Митного союзу.
"Що стосується упакованих олій та олійно-жирової продукції з низьким ступенем переробки, то були введені підвищені ставки мит. Застереження дозволяє зафіксувати даний режим, не допустити вільного ввезення недостатньо переробленої олійно-жирової продукції на внутрішній ринок", - додав заступник міністра.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас