ВВП вписався в прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП вписався в прогнози

Казна та Політика
308
Державний комітет статистики опублікував попередні результати зростання української економіки в першому кварталі. Згідно з опублікованими даними, реальний валовий внутрішній продукт країни виріс на 5,2% у січні-березні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Позитивна динаміка спостерігається і в порівнянні з четвертим кварталом минулого року - з урахуванням сезонного фактора ВВП підвищився на 2,9%. Втім, оцінка ВВП по першому кварталу напевно буде уточнена. Рахункова палата, до слова, днями нарахувала зростання ВВП на 5,7%.
У будь-якому разі українська економіка поки лише наздоганяє докризові показники. "Результати першого кварталу говорять про те, що українська економіка була на 10% вище за мінімум, досягнутий в першому кварталі 2009 р., але все ще на 12% нижче від докризового піка", - зазначає Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital. Водночас прискорення темпів зростання реального ВВП на тлі уповільнення промислового виробництва, за її словами, свідчить про поліпшення ситуації в інших галузях. Наприклад, економічна активність помітно покращилася в сільськогосподарському секторі та будівництві.
Самі ж цифри першого кварталу не дивують експертів. За їх словами, динаміка зростання вітчизняної економіки була прогнозованою. Правда, більш слабкі показники промислового сектора ще дадуть про себе знати у другому кварталі, коли і база порівняння буде менш сприятливою. Тому зростання економіки може сповільнитися вже в квітні-червні. "Попередні дані Держстату з ВВП за перший квартал збігаються з нашими прогнозами. А щодо цього показника за рік ми даємо навіть більш оптимістичні оцінки, ніж уряд - 4,8% (Кабмін очікує 4,5% зростання ВВП)", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Деякі макроекономічні ризики існують, додає він, але поки немає підстав вважати, що Україна продемонструє річне зростання ВВП нижче за заплановане.
До основних потенційних негативів економісти відносять можливе подорожчання імпортованої енергетичної сировини та зниження цін на основні експортні продукти (хімія, машинобудування, металургія). "Наразі найбільш значущим макроекономічним ризиком для України є ослаблення цін на базові товари та уповільнення світового ВВП", - вважає аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.
Свою лепту в динаміку зростання економіки можуть внести і реформаторські настрої влади. Щоправда, які наслідки матимуть зміни до Податкового кодексу і пенсійна реформа, прогнозувати складно. Крім того, невідомо як скоро будуть втілені в реальність ці плани. Зате з великою часткою ймовірності можна говорити про можливу девальвацію гривні. Судячи з усього, національній економіці це послаблення буде потрібне. Виною всьому - зростаючий дефіцит поточного сальдо платіжного балансу.
"Існує ризик зростання курсу долара по відношенню до гривні у разі збереження дефіциту платіжного балансу. Ми очікуємо на невеликий дефіцит в поточному році (-0,2 млрд. доларів) при курсі 8,02 грн./дол.", - коментує аналітик інвестиційної групи "Сократ" Іван Панін. Незначну девальвацію передрікають й інші фахівці. "За нашими прогнозами, курс гривні по відношенню до долара ослабне, однак станеться це не раніше осені, а девальвація буде незначною", - прогнозує Олександр Жолудь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас