Банкноти свіжої випічки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкноти свіжої випічки

Валюта
1506
За даними НБУ, зростання грошової маси протягом I кварталу 2011 р. склав 3,9% (1,4% в аналогічному періоді минулого року) - 621,4 млрд. грн. Одночасно обсяг монетарної бази за I квартал поточного року зменшився на 1,0% - до 223,5 млрд. грн. До того ж протягом I кварталу 2011 р. значення грошового мультиплікатора збільшилося з 2,65 до 2,78.
За словами аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Анастасії Головач, показник монетарної бази в цілому не дуже високий і відповідає потребам зростаючої економіки. Грошова база збільшилася у зв'язку із зростанням кредитування. За рахунок цього відповідно зростає і швидкість обороту грошей. "Поки що в структурі нових кредитів частка споживчих кредитів невисока. Однак у випадку надмірно швидких темпів зростання кредитування вплив на інфляцію може бути негативним. Поки ж інфляція в Україні має, скоріше, немонетарний характер", - роз'яснює вона.
Зростання грошової маси та монетарної бази є результатом інтервенцій НБУ на валютному ринку, стверджують експерти. "Але це не критичне зростання грошових агрегатів, тому що приріст кредитного портфеля в банківській системі все ще дуже помірний (7,7 %)",- заспокоює керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен.
Директор аналітичної групи Da Vinсi AG Анатолій Баронін бачить причину зростання грошової маси в підвищенні ресурсної бази банків, яке сталося внаслідок збільшення приросту депозитів. Однак при цьому він не виключає значного внеску емісії гривні в даний процес. "Регулятор активно викуповує валюту на міжбанку, а в нинішніх макроекономічних умовах він навряд чи зміг би підтримувати таку політику без введення в обіг нової гривні. Ситуація загострюється затримкою нового траншу кредиту МВФ, що створило паузу в надходженні валютних коштів у країну, під які раніше безболісно друкувалася гривня", - коментує експерт. Саме тому, за його словами, попередні емісії гривні не були відчутні на ринку з точки зору надання інфляційного тиску.
Наразі спроба регулятора утримати курс гривні призводить до накачування ринку незабезпеченою гривнею, під яку викуповується валюта з ринку і направляється в золотовалютні резерви (ЗВР). Тобто посилення національної валюти відбувається за рахунок віртуального зростання, а не шляхом розвитку реального сектора економіки. "До середини III кварталу ми зіткнемося з проблемою неефективності нинішніх механізмів підтримки стабільності національної валюти. Саме збільшення розмірів ЗВР нівелюються емісією і тиском боргових зобов'язань України", - відзначає він.
Втім, начальник відділу стратегії "ОТП Банку" Євген Зінов'єв вважає, що Національний банк буде відстежувати ситуацію і не дозволить їй вийти з-під контролю. "Зайва ліквідність буде мобілізуватися. А рівень інфляції буде більшою мірою визначатися структурними проблемами в економіці, ніж монетарною політикою. За значного зростання вільної ліквідності банки будуть знижувати темпи залучення депозитів, що призведе до падіння мультиплікатора", - прогнозує банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас