Втрати і придбання в СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати і придбання в СОТ

Казна та Політика
789
За оцінками уряду напередодні вступу, членство в СОТ мало принести відчутні переваги і нові можливості для економіки. Український національний комітет Міжнародної торговельної палати тоді розрахував, що вступ мав стимулювати додатковий приріст ВВП в обсязі $1,5-2 млрд., а за сприятливих умов - до $4 млрд. Також очікувалося зростання обсягу іноземних інвестицій. Проте істотного прогресу по цих напрямах не сталося.
"На це були об'єктивні причини. До СОТ ми вступили буквально напередодні світової економічної кризи і до того ж не зовсім на зручних умовах, тому максимально отримати ефект від своєї присутності в організації Україна не змогла", - сказав незалежний експерт Олег Морква. Проте, вважає він, дещо за допомогою механізмів СОТ українським виробникам удається відстояти. "Зокрема, це стосується тютюнових виробів, продукції машинобудування, хімічної промисловості", - відзначив Морква. В той же час експерт нагадує стимулюючу роль конкуренції для розвитку економіки. "Якщо закритися від всього світу і виробляти неякісну продукцію, то ми прийдемо до того, що цієї продукції або не вистачатиме, тому що повністю Україна забезпечити себе не зможе, або її якість буде на рівні того, що було в Радянському Союзі в епоху якнайглибшого застою", - додав він.
У свою чергу, противники вступу України до СОТ стоять на своєму. "Треба мати чіткий економічний прогноз наслідків вступу до СОТ як для українського виробника, так і для держави в цілому. Вочевидь, що "помаранчева команда" все робила для того, щоб без визначення національних інтересів, сліпо слідуючи вказівкам Заходу, втягнути Україну в організацію", - сказав лідер Компартії України Петро Симоненко. За його словами, за ці роки українська економіка втратила свій ринок.
"Практично вся продукція, яка продається на вітчизняних ринках, вироблена за межами України. Тобто за цей час сталися колосальна експансія зарубіжного виробника на українській території і захват її економічного простору. Це позначається на наповнюваності держбюджету, ми також втрачаємо технологічність свого виробництва з точки зору вимог ринку і конкурентоспроможності, кваліфікацію робочої сили", - додав головний комуніст. Симоненко вважає за необхідне припинити на якийсь час виконання Україною зобов'язань перед СОТ і переглянути умови свого членства з точки зору національних інтересів.
Керівництво країни звинувачення відкидає, запевняючи, що вступ до СОТ став важливим кроком на шляху підписання угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Крім того, якщо в 2008 р. Україна просто погодилася на умови інших членів організації, то сьогодні може диктувати свої умови її майбутнім членам. "Сьогодні здійснюється дуже багато операцій: сільське господарство, митні питання, захист інтелектуальних прав, питання доступу до ринку. І якщо ви берете в цьому участь, ви формуєте ці правила, враховуючи ваші інтереси. І ми це робимо, наші люди, наші фахівці сьогодні працюють по всіх напрямах. Тому ці роки не пройшли просто так, як роки чекання", - сказав заступник міністра економіки і торгівлі Валерій П’ятницький.
Відзначимо, що минулого року країна створила зону вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ), куди входять Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн. Вже цього місяця планується підписати оновлену угоду про ЗВТ з країнами СНД. Йдуть до завершення і найбільш масштабні переговори про ЗВТ з Євросоюзом. Було заявлено, що вже до кінця поточного року сторони підпишуть відповідну угоду. В той же час Росія все активніше запрошує Київ до Митного союзу, спровокувавши своїми пропозиціями активну дискусію в Україні про переваги східного і західного векторів інтеграції. Відзначимо, на сьогодні в зовнішньоторговельному обороті України частка країн Євросоюзу становить близько 25%, а країн Митного союзу - близько 33%. При цьому експорт у Росію (близько 26%) в умовах ЗВТ і експорту в країни Євросоюзу при високому тарифному захисті спільного ринку Євросоюзу займають практично однакові частки в загальному обсязі українського експорту.
Українська сторона задекларувала інтерес до співпраці з МС по формулі "3+1" без вступу до організації. Але це не влаштовує російську сторону. Москва веде переговори про вступ до СОТ і одночасно обіцяє Україні посилити обмеження на митниці в разі, якщо Київ прийме рішення про створення ЗВТ з Євросоюзом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас