Нардепи скасували процедуру відкритих тендерних торгів для бюджетних організацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи скасували процедуру відкритих тендерних торгів для бюджетних організацій

Казна та Політика
1154
Верховна рада скасувала обов'язкове погодження державних закупівель у одного учасника в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Це дозволить бюджетним установам і державним підприємствам фактично обходити вимогу проводити публічні тендерні процедури.
За прийняття в цілому законопроекту проголосував 231 депутат при мінімально необхідних 226. Рада вилучила відповідні норми з закону "Про здійснення державних закупівель".
Також Рада розширила перелік, при якому замовник може не погоджувати свій вибір. Зокрема, до переліку увійшли закупівлі на товарних біржах і закупівлі при припиненні господарської діяльності, у тому числі і в разі банкрутства.
Крім того, Рада розширила перелік умов договору про закупівлю, які можуть змінюватися до виконання сторонами своїх зобов'язань в повному обсязі.
Якщо чинне законодавство передбачає єдину умову - скорочення обсягів закупівлі, то парламент також встановив ще низку умов - зміна ціни товару (у випадку якщо це не призведе до збільшення суми договору і сталося не раніше 3 місяців після його підписання), збільшення терміну дій договору і виконання його зобов'язань в разі об'єктивно підтверджених обставин, у тому числі і форс-мажорних.
Рада передбачила підвищення штрафу для посадових осіб, які порушують законодавство, яке регулює процедуру державних закупівель, з 300-700 (5-11 тисяч гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 700-1 тисячі (11-17 тисяч гривень) неоподатковуваних мінімумів.
Крім того, депутати відмовилися від свого наміру зобов'язати державні підприємства при проведенні процедур закупівель керуватися нормами порядку, затвердженого урядом, замість закону "Про здійснення державних закупівель".
Також депутати скоротили кількість документації про держзакупівлі, яка має оприлюднюватися в обов'язковому порядку, зокрема документацію конкурсних торгів, а також протоколи розкриття конкурсної документації.
Віце-спікер Микола Томенко під час другого читання відзначив, що скорочення публікованих документів робить процедуру держзакупівель менш прозорою і ускладнює можливість оскарження процедур, і запропонував залишити норми чинного законодавства, але депутати не підтримали цю пропозицію.
Як повідомлялося, 1 червня 2010 року Рада прийняла нову редакцію закону "Про здійснення державних закупівель".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас