Експерт: Нарощенню видобутку нафти і газу в Україні заважає держава — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нарощенню видобутку нафти і газу в Україні заважає держава

Енергетика
364
Україна має значний потенціал нарощення видобутку нафти і газу, але його реалізація стримується дуже високою часткою державного бізнесу в цьому секторі. Таку думку на сьомому Українському інвестиційному саміті Adam Smith Conferences в Лондоні висловив президент "ТНК-BP Коммерс" Дідьє Казимиро.
"Україна дуже залежить від імпорту природного газу і нафти, тому потрібно збільшити їх внутрішнє виробництво - це ключовий пріоритет. Державних інвестицій недостатньо, треба залучати приватних стратегічних інвесторів", - сказав Казимиро.
Він уточнив, що частка приватного бізнесу у видобутку газу становить 9%, нафти - 8%.
На думку експерта, для поліпшення ситуації в секторі необхідно вивести НАК "Нафтогаз України" на ринок і швидко внести законодавчі зміни для практичної реалізації угод про розділення продукції.
Президент "ТНК-BP Коммерс" вказав на великий потенціал України в розробці нетрадиційних газових родовищ.
"Це довгострокові проекти високого ризику, тому необхідно розробляти механізми регуляторних і фіскальних стимулів держава повинна обмежити свою участь в індустрії і колись повністю відмовитися від механізму регулювання цін в енергосекторі", - сказав Казимиро.
За його словами, компанія "ТНК-BP" готова брати участь як в конкурсах на отримання права розробки нетрадиційних родовищ газу (у Донбасі і Луганській області), так і в конкурсах на розробку нафтогазових родовищ на шельфі Чорного моря.
Казимиро також нагадав, що ТНК-BP, що володіє в Україні Лисичанським нафтопереробним заводом і розвиває мережу АЗС, в цілому з 2000 року інвестувала в Україну понад 1 млрд дол.
"Плануємо інвестувати набагато більше в найближчі 10 років", - відзначив президент компанії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас