Експерти: Виконати план Іраку щодо збільшення обсягів видобутку нафти буде складно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Виконати план Іраку щодо збільшення обсягів видобутку нафти буде складно

Енергетика
210
Поставлене торік урядом Іраку завдання щодо збільшення обсягів видобутку нафти до 12 млн бар. на день до 2017 року виконати буде складно, заявляють представники найбільших видобувних компаній, що отримали контракти на розробку місцевих родовищ після закінчення війни. На сьогоднішній день щоденний обсяг видобутку нафти на території Іраку становить близько 2,6 млн бар., це найвищий показник за останнє десятиліття. Причому за останні півроку галузі вдалося збільшити обсяг лише на 350 тис. бар. на добу, повідомляє РБК daily.
"Мені здається, що Міністерство нафти не сперечатиметься з тим, що до 2015 року їм удасться досягти обсягу лише 5-6 млн бар. на день", - заявив FT глава "Лукойлу" на Близькому Сході Гаті аль-Джебурі. На його думку, досягнення навіть менш оптимістичних результатів порівняно з тим, що запланувала влада, є досить непростим завданням. "Відповісти на питання про те, чи реальні поставлені цілі, враховуючи наявну інфраструктуру, дуже складно", - вважає Г.аль-Джебурі.
Збільшити обсяг видобутку вуглеводнів у чотири рази за найближчі шість років і стати другим в ОПЕК виробником "чорного золота" Багдад планує за рахунок активного залучення до розробки родовищ іноземних гравців. У країні вже працюють такі гіганти галузі, як американська ExxonMobil, російський "Лукойл", британські BP і Royal Dutch Shell, китайська CNPC, італійська Eni і навіть малайзійська Petronas. Як повідомили в "Лукойлі", в російської компанії поки немає жодних проблем з нарощенням нафтовидобування в Іраку: поточний план з видобутку на родовищі "Західна Курна-2" був погоджений з урядом Іраку й іракською державною South Oil Company цього року і надалі не коректуватиметься.
Як повідомлялося раніше, планований рівень видобутку на родовищі в 2013 році складе 150 тис. бар. на добу, до 2014 року компанія планує збільшити обсяг видобутку до 400-500 тис. бар. на добу.
Примітно, що місцева влада вже сама частково визнає необхідність коректування амбітного плану. Так, заступник прем'єр-міністра країни Хусейн аль-Шахристані заявив, що досягнення показників видобутку навіть наполовину від намічених буде безперечним успіхом для нафтовидобувної галузі Іраку. "Мабуть, ніхто в секторі не вірить у можливість досягнення таких показників. За шість-сім років можна спробувати збільшити обсяги видобутку нафти в чотири рази за умови, що ви працюєте на ідеальному ринку з розвиненою логістикою. Проте це зовсім не про Ірак: інфраструктура відсутня, спостерігається брак фахівців, немає необхідної кількості обладнання. Та і не зовсім зрозуміло, чи потрібні самій країні такі обсяги: попит і пропозицію на ринку ще ніхто не скасовував", - пояснив аналітик IHS Energy Сем Сісзук.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас