Кабмін скасував сплату єдиного соціального внеску для підприємців-"спрощенців" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін скасував сплату єдиного соціального внеску для підприємців-"спрощенців"

Казна та Політика
9389
Пропонованими законодавчими змінами, зокрема, скасовуються штрафні санкції за несплату єдиного соціального внеску платниками єдиного податку протягом 2010 року, а також звільняються від такої сплати підприємці-"спрощенці" з числа пенсіонерів та інвалідів.
Передбачено скасування 50-процентної надбавки до фіксованих ставок податку, застосованого за кожного найманого працівника. Знято вимогу щорічно переоформляти свідоцтво платника єдиного податку, одержувати в податкових органах довідки про трудові відносини з найманими особами.
Документом передбачено оподаткування доходів платників єдиного податку, отриманих від продажу продукції власного виробництва, за зниженими вдвічі ставками податку (1,5% у разі сплати ПДВ, 2,5% - без сплати ПДВ, замість 3% і 5% відповідно). Очікується, що прийняття такої норми буде сприяти зменшенню залежності національної економіки від імпортної продукції.
Відзначимо, 13 квітня ц.р. прес-служба глави комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинника повідомила, що нові правила оподаткування спрощенців в Україні, які вступили в силу 1 квітня ц.р., торкнуться 170 тис. підприємців-спрощенців, що становить близько 6,5% від 1 млн 100 тис. зареєстрованих спрощенців.
Близько 700 тис. спрощенців не мають відносин з юридичними особами, тому нові правила формування витрат їх взагалі не торкнуться. Більше 200 тис. підприємців, які хоча б раз надавали послуги юридичним особам, можуть перейти на альтернативну систему оподаткування, наприклад, на сплату податку на прибуток або на новий режим податкових канікул. Ця категорія підприємців буде звільнена від сплати єдиного соціального внеску. Нові правила торкнуться тільки тієї частини спрощенців, які одночасно отримували зарплату як наймані працівники від підприємств і співпрацювали з ними як суб'єкти господарської діяльності, ухиляючись від сплати податків. Вони припинять свою діяльність, залишившись найманими працівниками, якими вони, фактично, і були, - йшлося в повідомленні прес-служби.
Нагадаємо, з 1 квітня набув чинності III розділ ПК, який вводить нові правила оподаткування прибутку підприємств. Перш за все, він послаблює податкове навантаження для великого бізнесу. Зокрема, ставка податку на прибуток підприємств зменшується з 25% до 23%. У той же час норми розділу додають проблем дрібному бізнесу. Так, юридичні особи тепер не можуть відносити до витрат кошти, які пішли на оплату товарів і послуг платникам єдиного податку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас