Fitch: Банки Казахстану демонструють ознаки відновлення після чотирьох кризових років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Банки Казахстану демонструють ознаки відновлення після чотирьох кризових років

Казна та Політика
168
Казахстанські банки демонструють деякі ознаки відновлення після чотирьох кризових років. Водночас зберігається стурбованість щодо вартості активів банків, і швидке відновлення кредитного ринку в країні видається малоймовірним, йдеться в новій презентації міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, на чиї висновки посилається Прайм-ТАСС.
25 квітня 2011 року Fitch підвищило рейтинги Халик Банку (Народного Банку) з рівня "B+" до "BB-" і підтвердило рейтинги чотирьох інших кредитних організацій. Дані рейтингові дії відображають думку Fitch про те, що негативні ризики для казахстанських банків у цілому знизилися після помітного поліпшення макроекономічного середовища.
Зокрема, Fitch відзначає свідоцтва нещодавньої стабілізації ключових показників кредитоспроможності, включаючи ослаблення росту простроченої заборгованості та стабілізацію обсягів кредитування відповідно до звітності. Також є свідчення досягнення дна на ринку нерухомості при повільному збільшенні числа продажів. Крім того, банки продовжують отримувати переваги від значної ліквідності в секторі, зростання бази депозитів і помітного скорочення навантаження з погашення боргів.
Водночас лише деякі банки роблять кроки з розширення діяльності в поточній ситуації, і це означає, що в цілому сектор стагнує. Незважаючи на ознаки стабілізації, швидке відновлення кредитного ринку представляється малоймовірним. Споживачі і компанії продовжують скорочувати витрати і знижувати леверидж, що призводить до зростання кредитування, близького до нуля. Крім того, основним чинником, що стримує рейтинги банків, залишається стурбованість з приводу вартості їх активів та адекватності рівнів резервування. Рівні проблемних кредитів, відповідно до звітності, залишаються високими, при цьому приклади реального вирішення ситуації з такими кредитами і списань рідкісні, і серед заходів, що вживаються як і раніше переважає реструктуризація кредитів.
Прибутковість кредитування в секторі зменшується через посилення конкуренції і наявності надмірної ліквідності. Прибутковість до відрахувань під знецінення кредитів є слабкою в більшості банків, крім Халик Банку, який представляє собою помітний виняток. У деяких банках відзначається негативний чистий відсотковий дохід (на касовій основі, тобто без урахування накопиченого процентного доходу). Наразі існує особлива стурбованість щодо реструктурованих банків, перш за все БТА Банку ("B-"/прогноз "стабільний") і Альянс Банку ("B-"/прогноз "стабільний"), яким для повернення до прибутковості потрібні значні зусилля з реструктуризації бізнесу і швидке зростання.
Незважаючи на вказані складнощі Fitch вважає, що є чинники, які повинні допомогти скоротити рівні прострочень за кредитами в наступні місяці. Позичальники повинні отримати переваги за рахунок поліпшення операційного середовища та численних ініціатив уряду Казахстану, націлених на рекапіталізацію корпоративного сектору (йдеться, наприклад, про субсидування відсоткових ставок і про податкові пільги). Крім державних програм ключовим чинником для відновлення в банківському сегменті стане підвищення вартості нерухомості/активів, що, на думку Fitch, в свою чергу, залежатиме від поновлення зростання кредитування.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас