Україна знову втрачає шанс реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знову втрачає шанс реформ

Казна та Політика
294
Реформи в Україні практично припинилися, і країна продовжує втрачати інвестиційну привабливість, наголошують інвестори, що виступають на сьомому Українському інвестиційному саміті Adam Smith Conferences в Лондоні.
"Я дуже розчарований Україною: рік тому були хороші перспективи - здавалося, що чудові люди в адміністрації будуть не тільки говорити, а й просувати реформи... Це втрачена можливість", - сказав глава з досліджень ринків, що розвиваються Royal Bank of Scotland (RBS ) Тімоті Еш.
"Все виглядало дуже обнадійливо до листопада, коли весь процес реформ зупинився", - зазначив відомий економіст, старший науковий співробітник Peterson Institute for International Economics Андерс Аслунд.
Еш зазначив, що половину зростання інвестицій в Україні забезпечували банки, особливо з іноземним капіталом, однак після кризи і низького рівня повернення коштів вони ще довго будуть дуже обережними в цих питаннях. "Єдиний виняток - російські банки, які агресивно розширюють свої баланси, виходячи з геополітичних інтересів", - зазначив представник RBS. Він додав, що інвестори все більше уваги приділяють Азії, Латинській Америці, Африці, тому конкуренція за інвестиції в Європі загострюється.
За його словами, сусідні країни змогли створити набагато більш привабливий інвестиційний клімат, ніж Україна. "Туреччина - гарне місце, де можна робити бізнес, легко зустрітися з міністром фінансів і прем'єром. Це ж стосується Угорщини, де проводиться всеохоплююча реформа: і пенсійна, і охорони здоров'я, і ​​освіти. Якщо не будуть просуватися реформи, то Україна опуститься туди, де була три-чотири роки тому", - сказав Еш.
Таку думку поділяє і старший партнер і головний інвестиційний стратег Verno Capital Роланд Неш. "Ризик для України в тому, що її будуть обходити інші нові ринки. Монголія за ВВП на душу населення вже випереджає Україну. А є ще Китай, Індія", - сказав він.
Неш підкреслив, що багато змін нескладно зробити, оскільки вони спрацювали за 20 останніх років у багатьох країнах. "Якщо цього не зробити, інвестори будуть ігнорувати вас. Це найбільша втрачена можливість для України. Росія, Пакистан, Нігерія обходять Україну. Я не вважаю, що Україна гірша, ніж Нігерія, але це так", - зазначив Неш.
Еш з RBS рекомендував Україні зосередитися на найбільш перспективних секторах. "Продайте газову трубу Росії, якщо вони хочуть її купити, і інвестуйте в щось інше. Наприклад, в агрогосподарство: найкращі у світі показники по землі і такий стан сектора", - зазначив він.
Економіст Аслунд нагадав, що новий президент України Віктор Янукович добре почав, представивши в червні амбітну програму реформ, підтриману через місяць програмою співпраці stand by з Міжнародним валютним фондом (МВФ) на 2,5 року. За його словами, минулого літа за 10 днів новій владі вдалося ухвалити значимі рішення, які відкладалися кілька років: знизити дефіцит бюджету, підвищити ціни на газ для населення на 50%, ухвалити закон про держзакупівлі, вирішити проблему боргу з повернення ПДВ.
"Але ми не бачимо реформ цього року, єдиний виняток - закон про доступ до публічної інформації. Ні пенсійної реформи, реформ газового сектора, експорт агропродукції заблокований, зроблена спроба монополізувати сектор зернових. Угода з МВФ просто мертве: жодне з зобов'язання не виконане", - констатував Ослунд.
Він підкреслив, що без цих реформ Україні не вдасться добитися прискорення зростання ВВП вище 4%, тоді коли країні потрібні структурні реформи для виходу на зростання в 7-8% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас