НБУ визначився з концептуальними принципами валютної лібералізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначився з концептуальними принципами валютної лібералізації

Казна та Політика
502
Валютна лібералізація в Україні має бути поступовою, такий концептуальний принцип при її проведенні і законодавчому оформленні буде відстоювати Національний банк, заявив перший заступник його глави Юрій Колобов на сьомому Українському інвестиційному саміті Adam Smith Conferences в Лондоні в понеділок.
"По-перше, лібералізація припливу капіталу передує лібералізації відтоку. По-друге, спочатку лібералізація прямих інвестицій, потім - довгострокових кредитів, потім - короткострокових позик", - визначив етапність проведення валютної лібералізації Колобов.
"І третє: спочатку лібералізація в банківському секторі, потім - у корпоративному, а завершальна - для населення", - додав він.
Перший заступник глави НБУ повідомив, що центробанк наразі працює над новим законом про валютне регулювання, в якому має намір закріпити ці етапи.
Він нагадав, що Нацбанк уже ухвалив низку рішень щодо валютної лібералізації. Зокрема, з 20 травня знімаються обмеження на покупку і продаж валюти банками в обидві сторони в рамках валютної позиції. З цієї ж дати для розвитку ринку хеджування вирішуються валютні свопи, які банки можуть укладати як між собою, так і з НБУ. "Ми вивчаємо позитивний досвід провідних економік, щоб розширити спектр цих інструментів: ф'ючерс і так далі", - додав Колобов.
За його словами, поки проблемним є приведення нормативів валютної позиції відповідно до міжнародних стандартів. Він пояснив, що у разі різкої відміни введених у 2009 році обмежень можуть виникнути серйозні перекоси на валютному ринку. "Думаю, до кінця року ми постараємося виробити механізм поступового приведення цього нормативу відповідно до міжнародних стандартів", - сказав перший заступник глави НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас