Гайтнер: США досягли боргової стелі на поточний рік, наслідки можуть бути плачевними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гайтнер: США досягли боргової стелі на поточний рік, наслідки можуть бути плачевними

Казна та Політика
515
Обсяг державного боргу США в понеділок досяг стелі, визначеної законодавством, - $14,294 трлн, заявив міністр фінансів США Тімоті Гайтнер в письмовому зверненні до Конгресу.
Гайтнер повідомив законодавцям про "призупинення емісії боргових зобов'язань" - цей формальний захід разом з іншими діями дозволить США уникнути дефолту до 2 серпня - до цього терміну уряд розраховує досягти з Конгресом угоди за програмою скорочення бюджетного дефіциту і отримати необхідні голоси для схвалення збільшення боргового стелі, пише The Wall Street Journal.
Припинення випуску боргових зобов'язань та інвестицій у федеральні пенсійні фонди створює своєрідний "простір для боргових маневрів", відзначають аналітики. При цьому американський Мінфін обіцяє, що пенсіонери не постраждають, а робота всіх урядових структур буде продовжена.
Гайтнер знову закликав Конгрес якомога раніше підвищити обмеження на обсяг державних запозичень з тим, щоб "захистити визнання і довіру до США і уникнути катастрофічних економічних наслідків для громадян".
Проте конгресмени не поспішають схвалювати подібні заходи. Представники як Республіканської, так і Демократичної партії в Конгресі США заявляють, що не будуть голосувати за збільшення стелі для держборгу в разі, якщо це рішення не буде супроводжуватися ухваленням угоди про скорочення держвитрат, вважаючи це доброю нагодою змусити уряд провести зміни, необхідні для забезпечення кредитоспроможності країни.
За словами джерела WSJ, знайомого з ситуацією, уряд розглядає можливість скорочення субсидій у сільському господарстві, витрат на федеральні пенсійні програми, а також продаж держвласності.
Представники республіканців у Конгресі ставлять під питання можливість досягнення угоди до 2 серпня, вважаючи, що уряд може продати активи, включаючи резерви золота, щоб залучити кошти для виплат кредиторам. Мінфін США відкинув цю ідею, проте, можливо, йому доведеться переглянути свою думку, якщо переговори застопоряться.
Вперше верхня межа для держборгу США була встановлена в 1917 році, тоді вона становила лише $11,5 млрд. До цього Конгрес повинен був стверджувати кожне розміщення боргових зобов'язань.
З березня 1962 стеля для американського держборгу підвищувалася 74 рази, в тому числі десять разів за період з 2001 року.
США раніше неодноразово перевищували стелю обсягу випуску боргових зобов'язань, найбільш значним перевищення було в 1995-1996 році - в роки президентства Білла Клінтона. Незважаючи на це, уряду завжди вдавалося досягти угоди з законодавцями, і США не оголошували про дефолт в новітній історії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас