Прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає ордер на арешт Каддафі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає ордер на арешт Каддафі

Казна та Політика
304
Прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо офіційно попросив у суддів міжнародні ордери на арешт лідера Лівійської Джамахірії, полковника Муаммара Каддафі і його сина Сейфа аль-Іслама, передає РБК з посиланням на Associated Press. Прокурор звинувачує їх у злочинах проти людяності.
Відзначимо, що раніше йшлося про можливу видачу ордерів на арешт трьох високопоставлених лівійських чиновників - Каддафі, його сина і шефа лівійської розвідки Абдулли Сенуссі.
В свою чергу заступник міністра закордонних справ Лівії Халед Каїм назвав діяльність Міжнародного кримінального суду "сумнівною і спрямованою на переслідування африканських політиків". Лівійський уряд заявив, що не визнає юрисдикції Міжнародного кримінального суду, і підкреслив, що не ратифікував договір, що регламентує його діяльність - Римський статут.
Тим часом, прем'єр-міністр Лівії Багдаді Махмуді звернувся до ООН з проханням про перемир'я і негайне припинення атак з боку НАТО. Махмуді заявив, що уряд Лівії готовий запросити в країну іноземних спостерігачів. При цьому він зазначив, що "народ країни повинен сам вирішити свої внутрішні проблеми шляхом демократичного діалогу". Крім того, прем'єр заявив, що війська НАТО здійснили чимало порушень резолюції ООН. Йдеться про політичні вбивства, незаконну блокаду морського узбережжя, бомбардування житлових об'єктів, знищення інфраструктури.
Нагадаємо, з лютого поточного року в Лівії почалися масові акції протесту проти режиму глави країни Каддафі, які переросли у громадянську війну між прихильниками і супротивниками лідера країни.
Поступово армія Каддафі почала брати гору над бунтівниками, проте Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. ухвалила резолюцію, що передбачає введення безпольотної зони над Лівією і відкриває можливість іноземного військового втручання в ситуацію в цій північноафриканській країні. Відразу ж після цього коаліція з ряду європейських країн, а також США і Катару, почала наносити удари по військових і цивільних стратегічних об'єктах, які перебувають в руках лівійського уряду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас