Порошенко: Міжнародні резерви України вперше перевищили 39 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Міжнародні резерви України вперше перевищили 39 млрд дол

Валюта
601
Міжнародні резерви України вперше в історії країни перевищили $39 млрд, повідомив глава Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Досягнення обсягу резервів в $39 млрд має вселяти певний оптимізм", - сказав він на відкритті сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences в Лондоні в понеділок.
Порошенко додав, що НБУ прогнозує прискорення зростання валового внутрішнього продукту в 2011 році до 5,3%. Серед інших позитивних новин він назвав збільшення обсягу кредитів економіці в першому кварталі на 6% і зниження ставки з кредитів з початку цього року з 15,5% до 13% річних.
Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про доцільність подальшого нарощування міжнародних резервів країни, глава Ради НБУ підкреслив, що це питання перебуває у повній компетенції правління центрального банку.
За його словами, Рада Нацбанку підтримує кроки правління з лібералізації валютного ринку. Як вважає Порошенко, такі заходи, як дозвіл валютних свопів, дають можливість плавно переходити до більш гнучкої політики валютного курсу без потрясінь для економічних суб'єктів.
Глава ради підкреслив, що розміри емісії гривні у зв'язку зі збільшенням валютних резервів перебувають в повній відповідності з основними принципами грошово-кредитної політики на 2011 рік. За його словами, зважена політика НБУ і уряду сьогодні виключає монетарний внесок у прискорення інфляції. "Основними ризиками для інфляції як і раніше залишаються зовнішні шоки", - вважає Порошенко.
Говорячи про програму співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), голова Ради НБУ відзначив, що країна має значні внутрішні ресурси, здатні замінити кредитування Фонду: прозору приватизацію, боротьбу з корупцією та більш ефективне оподаткування. За його словами, такі приклади приватизації, як продаж "Міжнародних авіаліній України" за 300 млн грн і "Укртелекому" - за 10,58 млрд грн, погіршують імідж країни. "Це не просто питання ціни - це питання довіри інвесторів", - сказав Порошенко.
Як повідомлялося, міжнародні резерви України в квітні зросли на 5,3%, або на $1,923 млрд, - до $38,351 млрд. У цілому за січень-квітень-2011 міжнародні резерви збільшилися на 10,9%, або на $3,775 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас