МВФ виділить Україні 3-й транш stand by тільки після реформи пенсійної системи і тарифів на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ виділить Україні 3-й транш stand by тільки після реформи пенсійної системи і тарифів на газ

Казна та Політика
1347
Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення, щоб ухвалити рішення про виділення третього траншу за програмою stand by, повідомив голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр.
"У липні та грудні минулого року видали два транші. Зараз ведемо переговори про третій транш, проте спочатку повинні побачити певні заходи з боку уряду. Перш за все, повинна бути впроваджена пенсійна реформа", - сказав він на відкритті сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences в Лондоні в понеділок.
Альєр нагадав, що домовленості про проведення пенсійної реформи були зафіксовані в меморандумі в липні та грудні 2010 року, а відповідний законопроект ще у грудні був переданий до парламенту.
Глава представництва нагадав, що Україна витрачає 18% ВВП на пенсії, що є найвищим показником у світі. За його словами, 35% пенсійних нарахувань на зарплату є також дуже високою ставкою, проте система все одно генерує дефіцит 7% ВВП, а пенсії залишаються низькими.
Говорячи про ціни на газ для населення, Альєр зазначив, що до початку співпраці з цьогорічній програмі stand by вони становили 16% від ціни імпорту, завдяки підвищенню минулого року на 50% цей рівень піднявся до 25%.
"Але (світові) ціни на нафту і газ зростають, тому це лише - невеликий крок", - підкреслив голова представництва МВФ. Він нагадав, що в грудневому меморандумі з МВФ українська сторона заявила про намір підвищити ціни на газ в квітні і червні, проте потім відмовилася від цих планів.
За його словами, перегляд цих планів уряд пояснює низькими зарплатами в країні, проте МВФ вказує на можливості компенсації підвищення тарифів з бюджету для малозабезпечених верств населення.
Ще однією умовою виділення третього траншу Альєр назвав скасування вимоги про обов'язковий викуп Національним банком України протягом п'яти днів державних облігацій, внесених державою в націоналізовані банки в рамках їх капіталізації.
В цілому він зазначив, що макроекономічна ситуація в країні значно покращилась останнім часом: зростання ВВП перевищує 4%, інфляція - нижче 10%, зменшується негативний платіжний баланс, зростають доходи бюджетів.
"Перспективи на цей рік залишаються позитивними. Найскладніше завдання - проведення структурних реформ, які відстають від плану вже багато років", - підкреслив Альєр.
Конкретних термінів візиту місії для другого траншу поки що немає. "Ми очікуємо на виконання узгоджених заходів", - сказав він агентству.
МВФ наприкінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш розміром SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by розміром SDR1 млрд (близько $1,5 млрд).
Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншей, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен, за винятком останнього розміром SDR0,75 млрд. Однак місія, яка працювала в березні в Києві, не змогла рекомендувати раді директорів Фонду позитивне рішення щодо чергового траншу для країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас