За міліметр до угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За міліметр до угоди

Енергетика
6875
На цьому тижні, як повідомив прем'єр Микола Азаров, до Києва приїде глава "Газпрому" Олексій Міллер на переговори з міністром енергетики і вугільної промисловості Юрієм Бойком, щоб під час засідання робочої групи "погодити позиції" нових умов постачань газу в Україну.
"Наші аргументи були почуті, і ми запропонували свій підхід, що включає заміну базової ціни, яка не відповідає жодним умовам ціноутворення, а по-друге, заміну складових цієї формули. Ми запропонували замість газойлю включити вугілля", - сказав Микола Азаров. Він переконаний, що в результаті переговорів сторони домовляться про перегляд формули ціни на газ. "Я не сумніваюся, що ми домовимося про прийнятну для нас формулу", - підкреслив прем'єр. А додатковим аргументом Києва "має стати те, що Україна є одним з найбільших покупців російського газу і найбільшим транзитером його в країни Європи".
Крім того, глава Кабміну серед аргументів також відзначив факт вищої вартості газу для України, ніж для країн Європи, і те, що двосторонній договір не може діяти, якщо не влаштовує одну із сторін. "Для України прийнятною є ціна газу приблизно в $200 за 1 тис. куб м з врахуванням знижки в $100, отриманої торік", - заявив він.
Проте в російської сторони зовсім інша думка, за яких умов Україна може розраховувати на цінові поступки щодо газу. В "Газпромі", який підконтрольний російському уряду, пов'язують умови газової співпраці з Україною з реалізацією ініціативи Володимира Путіна щодо створення спільного підприємства на базі активів російської монополії і НАК "Нафтогаз України". Глава "Газпрому" Олексій Міллер ще в травні 2010 р. відзначив, що компанії вирішили вести переговори про поетапне злиття, яке почнеться зі створення спільних підприємств на рівних умовах. "Другим кроком буде злиття "Газпрому" і "Нафтогазу". Нам не цікаве створення СП заради самого СП", - підкреслив Олексій Міллер. Також, за його словами, в разі об'єднання компаній російська сторона максимально завантажить українську газотранспортну систему, яка, як розраховують в "Газпромі", буде внесена до статутного капіталу майбутнього спільного підприємства. Російська монополія вважає адекватним вклад в СП у вигляді декількох родовищ газу.
Остаточного рішення з приводу можливості створення СП на умовах "Газпрому" Кабмін ще не має. Зараз "Нафтогаз" продовжує оцінювати активи, які можуть бути внесені до статутного капіталу СП обома сторонами. Але деякі експерти, зокрема, колишній уповноважений президента з енергетичної безпеки України Богдан Соколовський, вважають, що питання про злиття компаній вже вирішене на політичному рівні, але ще не оформлене юридично.
На тлі дискусій про перспективи співпраці "Газпрому" і "Нафтогазу" в Міненерговугілля намагаються збільшити кількість постачальників блакитного палива з території Російської Федерації, де може статися на законодавчому рівні лібералізація експорту. Крім того, компанія "Газпром збут Україна" - дочка "Газпрому" на українському ринку - може реалізовувати газ українським підприємствам. "Хто привезе на кордон газ дешевше, в того ми і купимо. Адже це врятує наші гроші, гроші нашої країни, і це позиція, яка є єдино правильною", - заявив нещодавно Юрій Бойко. За його словами, вже до кінця літа Україна купуватиме газ за новими правилами.
Також в Кабміні шукають способи відновити позитивну динаміку у видобутку газу на вітчизняних шельфових і наземних родовищах. Але без залучення іноземних інвестицій, на думку експертів, таке завдання вирішити буде складно. "З метою ширшого залучення інвестицій, у тому числі іноземних, необхідно на законодавчому рівні закріпити чіткі гарантії для інвесторів щодо умов їхньої діяльності в Україні", - вважають автори дослідження "Нафтогазовий сектор України: прозорість функціонування і доходів", проведеного центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
Крім того, на думку експертів, влада має приділяти більше уваги конкурентоспроможності вітчизняної нафтогазової галузі на ринку праці, щоб запобігти в перспективі відтоку кваліфікованої робочої сили за кордон, де вона має попит.
За даними Міненерговугілля, в січні - березні 2011 р. зростання заробітної плати працівників паливно-енергетичного комплексу (державний сектор) склало 7-28% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. Зокрема, середня зарплата одного працівника за умови повної зайнятості на підприємствах електроенергетики зросла на 20% і становить 3595 грн., на підприємствах атомного комплексу - зросла на 7%, до 6080 грн., на підприємствах нафтогазового комплексу - на 15%, до 3987 грн. Найбільшу динаміку в збільшенні зарплати продемонстрували підприємства вугільної галузі, на яких зарплата в січні - березні поточного року зросла порівняно з минулим роком на 28% і становить 4381 грн.
За "Харківською угодою" (підписаною і ратифікованою в квітні 2010 р.) для України передбачається знижка на газ в $100 на 10 років, проте ніяк не визначено, за рахунок чого вона буде надана. Росія вирішила, що знижка надаватиметься за рахунок нульового експортного мита на газ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас