Клюєв: Контроль у сфері теплоенергетики має залишитися за державою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Контроль у сфері теплоенергетики має залишитися за державою

Енергетика
195
Підприємства теплоенергетики необхідно приватизувати, проте за умови збереження в держави блокуючих пакетів акцій зважаючи на необхідність збереження єдиної енергетичної системи. У цьому переконаний перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв.
"Мова про все ту ж енергетичну безпеку країни, необхідність збереження єдиної енергетичної системи. Все одно повинні залишатися механізми для проведення державної політики в цьому секторі. Якщо ми продамо все – ми ніяк не впливатимемо на роботу єдиної енергетичної системи", - підкреслив він.
При цьому Клюєв, пославшись на досвід приватизації підприємств обленерго, висловив думку, що приватні підприємства обленерго і вугільні підприємства працюють значно ефективніше від державних. "Тому мета отримати гроші до бюджету при продажі державного майна - це лише один з компонентів, але є ще і інші важливіші цілі. Мова про ефективнішу роботу всієї галузі. Але для того, щоб держава мала важіль впливу, треба мати блокуючий пакет, тому що єдина енергетична система працює на користь всієї держави", - відзначив він.
Клюєв також заявив, що "є сектори і компанії, які повинні залишатися під контролем держави". "Наприклад, "Укренерго" - це підприємство має бути лише державним, оскільки йдеться про регулювання всієї енергетичної системи України. І це винятково функція держави", - сказав він, підтвердивши, що в таких випадках буде проводитися лише корпоратизація підприємства. "Тому що це необхідний важіль в руках влади, але - крихкий інструмент в руках бізнесу. Йдеться про безпеку всієї країни: ви пригадайте часи, коли віялові відключення були звичайною практикою. Не можна допускати подібних збоїв в роботі системі", - пояснив перший віце-прем'єр.
Він також відзначив, що в державній власності повинні залишатися і підприємства атомної промисловості. "Енергоатом" – ні, це виключно державний холдинг. Хоча і в розвитку атомної промисловості можна частково використовувати можливості державно-приватного партнерства для залучення додаткових інвестиційних ресурсів", - сказав Клюєв.
Торкнувшись теми реформування вугільної галузі, перший віце-прем'єр відзначив, що вугільні підприємства треба передавати в приватну власність. "При цьому ключовими вимогами мають бути рівень видобутку вугілля і соціальні гарантії працівникам. Для держави важливо зберегти робочі місця і потрібне вугілля для металургійної промисловості і теплової енергетики", - відзначив перший віце-прем'єр.
При цьому він заявив, що є категоричним противником ідеї закриття всіх підприємств дотаційної вугільної промисловості і покупки вугілля на зовнішніх ринках, оскільки "вугілля відразу ж на зовнішніх ринках для України стане в півтора-два рази дорожче, і на цьому все закінчиться". "Ми вже подібні уроки проходили з імпортом природного газу. В даному випадку не лише втратимо робочі місця в галузі – в багато разів зростуть соціальні проблеми. І закриття шахт обійдеться набагато дорожче, ніж держпідтримка галузі", - підкреслив Клюєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас