Експерт: Курс гривні може залишатися ще дуже довго на позначці 8 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Курс гривні може залишатися ще дуже довго на позначці 8 гривень

Валюта
1768
Заяви про необхідність девальвації гривні безпідставні і є віддзеркаленням інтересів українських експортерів, а не реального стану національної валюти.
Таку думку висловив професор Київської школи економіки Олександр Шепотило, коментуючи слова деяких експертів, що чим стабільніший курс, тим більша вірогідність повторення кризи зразка 2008 року.
"Зараз немає об'єктивних передумов для девальвації гривні і серйозних змін її курсу. Він цілком відповідає стану національної валюти. Заяви про пониження, наприклад, до 12-14 грн. за долар вважаю безпідставними. Вони відображають інтереси українських експортерів, а не реальний стан національної валюти. Курс гривні може залишатися ще дуже довго на позначці 8 грн. Якщо, звичайно, не стануться, скажімо, катастрофічні події на світових ринках з доларом і євро", - пояснив учений.
Економіст вважає, що в Україні стабільна ситуація з валютою і зараз немає підстав непокоїтися щодо обмінного курсу гривні.
"Ця тема актуальна сьогодні для Білорусі, але вона не має бути в центрі уваги у нас. У 2008 році було очевидно, що гривня девальвуватиме. Пригадайте, був великий дефіцит торговельного балансу, капітал перестав приходити в країну. Зараз такого немає. Сумніваюся, що будуть якісь серйозні коливання курсу", - відзначив він.
На думку Шепотила, зниження курсу національної валюти не вигідне владі, а на руку бізнесу, орієнтованому на експорт.
"Звичайно, під час девальвації гривні виграють експортери. Але такий крок дуже погано позначиться на купівельній спроможності населення. Для багатьох імпортні товари, а це перш за все побутова техніка, стануть менш доступними. Крім того, постраждають знову люди, які взяли кредити в іноземній валюті. Владі невигідно на це йти. Очевидним є конфлікт інтересів, але в цих умовах немає об'єктивних причин для зміни курсу", - додав Шепотило.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас