Греція попросить ЄС і МВФ розширити пакет допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція попросить ЄС і МВФ розширити пакет допомоги

Казна та Політика
340
Греція звернеться до Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням про збільшення допомоги, що надається, повідомляє агентство Bloomberg.
Засідання міністрів фінансів країн єврозони, яке пройде 16-17 травня, буде затьмарене арештом в Нью-Йорку глави МВФ Домініка Стросс-Кана, звинуваченого в сексуальних домаганнях, спробі зґвалтування і незаконному позбавленні волі.
Європейські країни-донори вимагають від Греції жорсткішого скорочення бюджетних витрат як умова для збільшення пакету допомоги або надання додаткового часу на погашення боргів. Під час засідання, як очікується, обговорюватиметься питання про те, щоб розділити навантаження за порятунок Греції з власниками боргових зобов'язань цієї країни.
"Необхідно запобігти закриттю приватними інвесторами позицій по грецьких облігаціях в разі прийняття рішення про продовження терміну обігу боргових зобов'язань країни, яке призвело б до збільшення навантаження на платників податків, - заявив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. - Якщо буде прийнято рішення про продовження терміну обігу паперів, воно має торкнутися всіх власників облігацій Греції".
Курс євро до долара США опустився в понеділок до $1,4048 - мінімального рівня з 29 березня, в очікуванні рішення країн єврозони стосовно Греції.
"Вочевидь, що прийнята стосовно Греції програма працювати не буде, країні доведеться реструктуризувати боргові зобов'язання, - відзначає аналітик Brookings Institution у Вашингтоні Есвар Прасад. - Передбачалося, що Стросс-Кан, який очолює МВФ, не допустить, щоб фонд повернувся спиною до однієї з країн Європи. Тепер, коли глава МВФ поза грою, у інвесторів з'являються сумніви".
Представником фонду на засіданні міністрів фінансів ЄС в Брюсселі буде заступник керуючого директора МВФ Немат Шафік.
На порядку денному зустрічі міністрів фінансів також схвалення пакету допомоги Португалії обсягом 78 млрд євро і розглядом кандидатури глави Банку Італії Маріо Драгі в ролі нового президента Європейського центрального банку.
Згідно з прогнозом Єврокомісії, дефіцит бюджету Греції в 2011 році складе 9,5% ВВП замість цільового показника в 7,4%. Держборг країни, як очікується, досягне 157,7% ВВП, і грецька економіка знизиться третій рік поспіль.
85% інституційних інвесторів, опитаних Bloomberg, вважають, що країна буде змушена оголосити про дефолте по боргових зобов'язаннях. Більшість експертів прогнозують, що аналогічна доля чекає Ірландію і Португалію.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас